onsdag 27 augusti 2014

Ger mer pengar till äldreomsorgen mer svält?

Nu börjar det bli rent larvigt i media och då i synnerhet SvD (länk). SD har alltså räknat fram att man kan spara drygt 150 miljarder de kommande åren. En del av dessa pengar vill man allokera för att förbättra villkoren och pensionerna för landets pensionärer. Det är inte konstigt alls att om man har mer pengar än sjuklövern, kan man fördela dessa pengar där man anser att de bäst behövs.
Men det är alltså så att 15.000 inom äldreomsorgen svälter, det verkar ingen förneka. Kan man då se till att de som sitter på äldreomsorgen, och har byggt upp detta land får lite bättre och mer mat för en del av de 150 miljarderna finner jag det inte alls konstigt om man får äldre som inte svälter och på andra sätt inte far illa på äldreomsorgen.

Men då har SvD letat upp en professor Yngve Gustafson som säger
– Att en minskad invandring på något sätt skulle leda till en bättre äldreomsorg, den kopplingen kan jag inte på något sätt se.”. Ok, det är givetvis så att en minskad invandring inte direkt leder till bättre äldreomsorg, men eftersom det handlar om att allokera pengar är det givetvis så att om man ger större resurser (t.ex. till mer och bättre mat), ger detta en bättre äldrevård.
Den enda direkta kopplingen jag ser är det enkla faktum i att man lägger ner ett antal äldreboenden flyttar runt äldre och gör om äldreboenden dessa till flyktingförläggningar. Man är ju piskade i kommunerna då det är migrationsverket som numera talar om för kommunerna hur många flyktingar de ska ta emot. Sedan är det kommunernas huvudvärk och problem att fixa boende.

Men givetvis är det så att det finns massor med invandrare som jobbar inom äldrevården och gör ett bra jobb, det kan man inte betvivla. Men vi har idag en ungdomsarbetslöshet på 15-20% (länk), så jag betvivlar att någon kan anföra att vi har ett stort behov av invandringen för att kunna sättas i arbete inom äldreomsorgen.
 Men i artikeln kommer Yngve Gustafson med detta:”– Den svåra undernäringen har många olika orsaker. Men det handlar väldigt mycket om bristande kunskaper om vilka behov olika äldre människor har. Ett annat jätteproblem är den övermedicinering vi ger äldre som påverkar både aptit och förmåga att tillgodogöra sig näringsämnen.”. Hmm. Detta var ju intressant. Professorn menar alltså att man har bristande kunskaper och fel- och övermedicinerar på äldreboenden. Då kanske man skulle kunna tänka sig att anställa personer som har denna kunskap, eller utbilda befintlig personal för de pengar SD pratar om, eller? Kanske skulle man till och med kunna anställa personal med den kompetens som behövs.
Men låt oss vända på steken – SvD menar alltså att om SD satsar massa pengar på äldre och äldreboende skulle det inte bli bättre eller eventuellt till och med sämre. Det är ju kontentan av artikeln lite krasst. Tror någon, eller har någon hört talas om något, någon gång i världshistorien som har blivit sämre av mer pengar och resurser?
Men egentligen tror jag inte artikeln är vad professorn sagt eller menat. I denna tid före valet är alla dum- och felaktigheter tillåtna. Jag tror därför att SvD bara tolkat och plockat delar av vad professorn sagt för att kunna sätta den helt felaktiga rubriken i stora bokstäver: ”Forskare dömer ut Åkessons tal om svält”.

Inga kommentarer: