fredag 12 december 2014

Attackhelikoptrar på Blocket.se

Ok, man lurar på att kalla in militärutbildade till repmånad (länk). Desperationen stiger när den ryska björnen börjar vakna. Tänk, jag kommer ihåg politikernas snack så sent som för några år sedan. Man skulle ha ett insatsförsvar, man skulle anpassa försvaret till hotbilden, och försvarsministern kunde meddela att han sparat pengar. Svammel om mobilt och modernt försvar var även på tapeten och allt detta legaliserade i första läget rena slakt av allt de senaste 30 åren har man alltså sakta men säkert tagit bort det svenska försvaret. Förband har skrotats och regementen har lagts ner, utrustningen när jag gjorde lumpen på 70-talet var redan då färdig för museum. Idag finns inget kvar, och man har ett antal gigantiska problem. Det är nämligen mycket enkelt att skära ner ett försvar, men betydligt svårare att bygga upp ett dito.
I synnerhet med dagens militärteknologi där man inte kan sätta ett gevär i handen på en bonde så blir han en soldat som kanske funkade på 1700-talet Detta har politikerna inte fattat, och resultatet är ett s.k. försvar som enligt ÖB skulle ”i bästa fall klara en vecka”. Ett uttalande för något år sedan som väckte stora rubriker, men fanns ingen anledning att betvivla. Man har läst om hangardrottningar, alltså att man har JAS-plan man kannibaliserar på för att kunna få plan i luften. Ingångslönerna för soldater är och har varit i nivå med städare eller lägre. Försvaret har desperat letat efter personer som vill bli soldater, men givetvis med ringa framgång. Man har tvingat bort personer som inte velat skriva på papper om att de ska kunna tvingas, som svenska soldater åka till främmande länder, kriga och vara i krigszoner och detta till mycket låg ersättning.
Slutsatsen är enkel – vi har inget försvar och har byxorna nere. I ren desperation börjar nu den sittande regeringen snacka om att kalla in militärutbildade på repövningar. Det är rent patetiskt, och att bygga upp ett försvar värt namnet kommer att ta tiotals år. Det finns i stort sett inget att börja med, eftersom politikerna de senaste 30 åren effektivt slaktat allt, baserat på svammel om hotbilder, mobilitet, insatsförsvar, och annat de inte haft en aning om.
Men nu kommer den ryska björnen ytterligare provocera, diplomatiskt och militärt. Man har litat till att FRA kan tillhandahålla information på ett tidigt stadium. Men det spelar en mycket liten roll i tidsaspekten – har man inget försvar har man inget. Man har kanske gammal materiel, små förråd, inga regementen, ingen kunskap och ingen tid. Man är rökt.
Så vad är nästa steg för försvarsministern? Tillsätta en snabbutredning som får till uppgift att leta efter bättre begagnade attackhelikoptrar på blocket, eller sätta ihop en webbaserad snabbkurs i hur man kör stridsvagn? Ungdomar som är duktiga på CS kan ju bli våra nya elitförband. Av de som finns på äldreboenden har säkert manga hanterat vapen och gjort lumpen. Det är dags att väcka liv i något som fanns tidigare - "Landsstormen" som avskaffades 1942. Ny paroll blir; "I rullstol med Morakniv skyddar vi liv!". Eller; "Med permobil och Morakniv i hand, skyddar vi vårt fosterland!". Kanske: " Så slagen av vässad krycka, må fi tillbaka rycka.". 
 
Men värst av allt är – det finns knappt ett öre att rusta upp försvaret för. Pengarna behövs ju inom alla andra sektorer, och man kan inte slakta den redan haltande välfärden. Ej heller kan man höja skatterna mer eftersom vi har världens näst högsta skattetryck. Så även om viljan finns, så finns inga pengar.

Till saken hör faktiskt att kostnaderna för invandringen är 2-3 gånger högre än kostnaderna för hela försvaret. Migrationsverket behöver bara berätta hur mycket de vill ha, så får de den mängden pengar. Det är samma politik under denna regering som under den förra.

Man ställer sig frågan efter Reinfeldts uttalande om att vi måste ”öppna våra hjärtan”, om det inkluderar ryska soldater. Kanske är det synd om dem åxå, och eftersom våra gränser är rena svängdörrar för alla som påstår sig vara under 18 år, måste det ju inkludera ryska soldater. Tänk dig själv vilka hemska upplevelser de haft under hård militär utbildning. De kan ju komma med halva släkten om de kan dra någon snyfthistoria om livet i Ryssland dessutom.   Anhöriginvandring heter det visst... En stackars rysk soldat ska väl inte behöva ockupera oss utan sina ”nära och kära”? Öppna ditt hjärta - och koppla bort din hjärna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, vad ska man säga......./V