måndag 29 december 2014

Om demokrati och svensk naivitet

Jag har ju tidigare bloggat om olika problem med demokrati och att det är ett mycket relativt begrepp. Nordkorea är en demokrati (med 99.9% valdeltagande), USA likaså med ett komplext system, och Schweiz där man har folkomröstningar om det mesta och självstyrelse i kantoner och städer. Med detta sagt kan man även konstatera att makt handlar till stor del om ansvar, och det är sannolikt så att demokrati i alla lägen inte är det bästa styrelsesättet. Ponera att vi har ett land med två olika befolkningsgrupper som hatar varandra som pesten, 40% är A, och 60% är B. Rent demokratiskt kan alltså B rösta ner A i alla frågor och inskränka allt för A, och göra livet till pest för A. Teoretiskt även skicka dem till förintelseläger med det demokratiska mandatet man har. Fullt demokratiskt givetvis.

Slutsatsen är precis som Per-Albin Hansson yttrade för länge sedan, att makt även demokratisk sådan, medför ett stort ansvar för hela befolkningen, inte bara majoriteten, eller majoritetens intressen. Hitler blev förresten helt demokratiskt vald till makten, och vi vet ju hur han behandlade oliktänkande och agerade rent rasistiskt. Men han blev demokratiskt vald, det kan ingen förneka.
 
Men någon hade publicerat denna bild på FB, som jag tycker är mycket tänkvärd eftersom DDR var Tyska Demokratiska Republiken.
 
Så baserat på att det de svenska partierna lovade dyrt och heligt före valet tydligen inte gäller längre, och att man nu har gjort en överenskommelse om samarbetsområden. Du vet; för landets bästa, man måste kunna styra landet, samarbete, konsensus, blocköverskridande överenskommelse, bäst för landet o.s.v.

Men för att återkoppla till just DDR; man hade ju Stasiregister för varje person vilka var förhatliga och de delar man inte hann förstöra avslöjar skrämmande saker. Hur många databaser finns du med i idag lille svenske medborgare, hur många databaser samkörs och vad vet man om dig? Ditt DNA, dina fingeravtryck. Hela svenska befolkningsregistret är skickat till NSA. Du vet inte, och det finns inga svar. Du vet lille medborgare; har du bara rent mjöl i påsen behöver du inte bekymra dig. Grattis, för du lever ju i en demokrati, och svensk nirvana eller hur?


Add:

 

Inga kommentarer: