fredag 5 december 2014

Homeopatisk förtunning

Det finns ju inga teatrar längre, eller i alla fall ganska få. Det verkar som de med skådespelartalanger, och egentligen skulle borde blivit skådespelare flyttat in i Sveriges högsta beslutande organ. Konsten är att verka självsäkra och sedan bara svamla och inte svara på frågor eller på andra sätt glida undan. Jag har en längre tid observerat fenomenet i riksdagen, och man kombinerar ovanstående med mängden repliker/frågor som ställs och den tid man har till sitt förfogande.
Min slutsats är helt enkelt att debatter i riksdagen är ett rent spel för galleriet. Du och jag som medborgare och röstberättigade kan verkligen ifrågasätta vad man håller på med. Dessa debatter och frågestunder är bara ett rent nonsens. Skådespeleri och rent svammel där man verkar säker på sin åsikt, och inte svarar på frågor är uppenbarligen regel.
Det finns inget konkret och det svaras inte på några frågor, ibland med lite generellt rundsnack. Svamlet och skådespeleriet är regel. Dessutom gäller det att utnyttja den allokerade tiden och antalet repliker som tillåts så att det inte går att få ut något som helst konkret. Det är alltså helt meningslöst att från riksdagsledamöter ställa frågor till ministrarna.

Det fanns en gång i tiden ett radioprogram som hette ”På minuten”, där det gällde att i ett påhittat nonsensämne snacka utan att göra onödiga uppehåll eller tveka, inte heller upprepa sig men hålla sig till ämnet. Gjorde man något av dessa saker under ”sin minut”, gick ordet till den som påpekade regelavvikelsen. Kanske borde man inrätta något liknande i riksdagen eftersom frågorna från riksdagsledamöterna till ministrarna är vad en av deltagarna i just programmet "På minute", Moltas Eriksson, brukade rubricera som ”homeopatisk förtunning”, alltså rent skitsnack för att få tiden att gå.
Anledningen till detta blogginlägg är att jag på Avpixlat råkade titta på en fråga i riksdagen från Richard Jomshof (SD) till Åsa Romson. Det intressanta i själva frågan är dess dignitet. Det gäller alltså 17 miljarder, knappt halva försvarsbudgeten, eller 17.000 miljoner, eller 17.000.000.000 kronor. Ett belopp som är långt bortom varje medborgares fattningsbegrepp.
Så missa inte ministerns svar i detta klipp, Jomshofs fråga kommer 4:47, och sedan är det bara att njuta av Romsons svammel. Kanske skulle det finnas en opolitisk jury i riksdagen som stoppar just homeopatisk förtunning. Som det nu är, är ju faktiskt dessa frågestunder helt värdelösa.

Inga kommentarer: