söndag 28 december 2014

Knappt 4h för Novus

Novus har alltså redan publicerat statistik på vad folk tycker om att det inte blir något nyval (länk). En undersökning har gjorts på Novus eget initiativ och publiceras idag. Det är alltså 1001 personer som är ett ”representativt urval” i åldrarna 18-79 år och kallas för ”Novus sverigepanel”.

Om jag minns rätt hölls presskonferensen 10.30, och dokumentet från Novus publicerades 14.27 som man finner under ”Document properties” (högerklicka i pdf-filen).

Dokumentet med komplett statistik är alltså publicerat mindre än 4 timmar efter det att presskonferensen startade.
Det är ju imponerande – man har kommit på relevanta frågor, sammanställt dessa, skickat ut dem, fått svar från alla 1001 i ”Novus sverigepanel”, sammanställt, räknat statistik, skrivit kommentarer samt slutsatser och publicerat dokumentet samt gjort grafik på mindre än fyra timmar på lördagen den 27/12.
Jag kan inte annat än fråga mig; är detta rent tidsmässigt möjligt? Funderar på att fråga Torbjörn Sjöström på Novus…
I den grafik som man hittar på denna länk tycker alltså 64% att det är bra att det inte blir något extraval (alltså nysvenska för nyval), och vidare finner man att bara 8% anser att SD är ”vinnare i denna förhandling”, emedan S, M, och MP är de stora vinnarna. Visst är det en färgad fråga? Var SD med i ”denna förhandling”? Givetvis kan bara vinnare utses bland de som var inblandade. En helt annan fråga är vilka som kommer att gynnas framgent av överenskommelsen.
Men bäst är den sista grafen på länken. 70% av ”Novus sverigepanel” har alltså oförändrat eller högre förtroende för politikerna i och med ”detta besked”.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nog såsom det gamla skämtet med komparation av ordet lögn; lögn, förbannad lögn och statistik.

Sverige är ett sjukt land, riktigt skrämmande! /V

Ulmerkotten sa...

Jag vet inte hur Novus kan vara så snabba, så jag har ingen anledning att anklaga dem för något.
Enda sättet de fått fram siffror så snabbt måste ju vara att de blixtsnabbt skickade ut en nätenkät till "panelen" och de svarade lika snabbt.

Anonym sa...

Sant, väldigt snabbt och varför denna stress? Ingen eftertanke behövs, bara reaktioner ska mätas. Knepigt i alla händelser!/V