lördag 27 december 2014

Den Grå lerklumpen är född

Svensk politik i ett nötskal. En ankdamm där den ”Rödgröna röran” har ersatts av ”Grå lerklumpen”, en dekokt av alla färger som ändrar sig lite om man petar på den. En knådning av modellera av olika färger i vilken kan skönjas vissa färger från beståndsdelarna, men det går inte att separera dem.
 

Det är inte första gången man frågar sig varför vi har val och hur man kan kalla sig en demokrati? Politikerna struntar uppenbarligen i alla löften och utfästelser man gjort före val. För att citera en son; ”Svensk politik suger”.

 
Vad man inte erkänner är vad det egentligen handlar om; att hindra SD från någon form av inflytande. Avsikten med denna överenskommelse är allom uppenbar men ingen erkänner att så är fallet och de vanliga flosklerna haglar när man kohandlat. Man har pekat ut pensionerna, försvaret och energipolitiken som samarbetsområden. Den sanslösa invandringspolitiken är den Grå lerklumpen slående överens om, till den grad att man inte ens nämner den.
 
Överenskommelsen ska till valdagen 2022. Dessa är ett floskelplock från presskonferensen:
  • ”Bra för Sverige”, ”tre strategiska samarbetsområden”, ”ansvarsfull politik”, ”ansvar för landet”, och ”Partierna ska ta ansvar för valresultatet”, (Löfvén).
  • ”Former som gör att Sverige kan styras”, (Jan Björklund).
  • ”Anda av samarbete”, (Annie Lööf).
  • ”Vilja att återgå till de trygga regler som gör att Sverige kan styras.”, (Göran Hägglund).
  • ”Energipolitiska spelplanen”, ”förnybar energi”,”…ordning och reda för hantering av budget”, (Åsa Romson).

Men visst är det fiffigt att göra en överenskommelse till 2022? Man räknar alltså med att SD kommer att öka fram till nästa val, men inte så mycket att man kan utmana samtliga sex partier tillsammans som står bakom denna överenskommelse, inte ens om några av dem åker ur riksdagen 2018. På så sätt kan den Grå lerklumpen fortsätta att regera med en majoritet av väljarna bakom sig, men med en helt utsuddad politik, man tar alltså ”ansvar för Sverige” emedan man kohandlar med allt för att få vandra maktens korridorer.
 
Nu kommer ju SD med ett misstroendevotum mot regeringen, men det är bara lite symbolhandling och en sådan kommer att röstas ner av den Grå lerklumpen. Flosklerna kommer hagla igen precis som vid presskonferensen men med tillägget ”historisk överenskommelse”. Det var en floskel man tydligen glömde bort under presskonferensen, en klar miss.

Inga kommentarer: