lördag 24 september 2016

Jämlik kunskapsskola 2024


Fridolin lovade inför valet 2014 att få ordning på skolan på 100 dagar (länk). Det var alltså mer än 700 dagar sedan och resultaten i varje Pisa-studie bara blir sämre. Man undrar ju hur bra på matematik Fridolin egentligen var och är?
För några dagar sedan då höstbudgeten presenterades stod flosklerna och nysvenskan som spön i backen när det gäller skolan. Ett axplock: ”Matchning på arbetsmarknaden”, ”Yrkesvux”, ”Lärlingsutbildning för vuxna”, ”Rätt till komvux”, ”Växastöd”, ”Kompetensutveckling” och ”Lärlingsvux”.
Till saken hör även att man de senaste åren flagrant har misslyckats med alla åtgärder man hittat på i detta ämne, alltså just "experiment", och man har bränt stora belopp utan att i stort sett uppnå ett dyft. Lärarnas arbetssituation och löner är en ren katastrof.
Vad dyker då upp på FB om inte denna bild:

Alltså en ”jämlik kunskapsskola som tillhör de fem bästa i EU” och ”slut med skattesänkningar”, till 2024.
Ok Löfvén…såvitt jag fattar saken var budgeten full av skattehöjningar, samt att man lånar pengar för att få budgeten att gå ihop. Konstigt vore väl om en socialdemokratisk regering med miljömuppar, stödd av kommunisterna sänkte skatterna. Jag vill minnas att vi idag har världens högsta skatter, men Löfvén tycker alltså att det inte räcker.

Till detta kan vi alltså lägga en ny floskel som man sannolikt missade när budgeten presenterades: ”jämlik kunskapsskola”. Ordet ”jämlik”, ska ses mot bakgrunden av att regeringen tillåter muslimska friskolor i vilka man definitivt inte lär ut jämlikhet, snarare tvärtom. Eller kanske menar Löfvén att man ska ägna sig åt kvoteringar i större utsträckning, och samtidigt se mellan fingrarna med att muslimer ägnar sig åt ren segregering och diskriminering? Här är en artikel i skandalblaskan Aftonbladet (länk), som beskriver en del av problematiken.

Sedan var det ju målet 2024. Visst är det enkelt att lova något man vet att man inte behöver ta ansvar för? Löfvén har alltså suttit i två år, och det är val 2018, och vilken regering som kommer att bildas efter detta val vet varken han eller någon annan.
Baserat på det regering uppnått hittills och utlovade resultat, hade man hoppats att regeringen skulle ha förstånd att skämmas och inte lansera fler floskler på nysvenska, löften man inte behöver ta ansvar för och lögnaktiga flumvisioner.

Får man föreslå att statsministern byter namn? "Löftén" vore ett mer passande namn för alla brutna vallöften och alla flummiga visioner som han och regeringen presenterar inbakade med diverse nysvenska floskler.

Inga kommentarer: