onsdag 14 september 2016

Lagen i egna händer?

Rent juridiskt är en person oskyldig till dess en domstol fällt någon för ett brott. Givetvis måste det vara så.
Men nu har problemet uppstått att vi har ett icke fungerande polisväsende där inbrott och stölder läggs på hög och utreds aldrig, ovanpå detta är det givetvis en skillnad mellan fällandeprocent i domstolar och vad polisen anser vara utredda brott. Slutsatsen blir givetvis att det inte är mödan värt att ens anmäla t.ex. bostadsinbrott, skadegörelse eller stölder. Mörkertalen ökar alltså konstant, vilket givetvis aldrig kommer synas i någon statistik.
Man kan givetvis förstå att polisen tvingas prioritera. Men för den enskilde drabbade av ett brott är det ingen tröst att polisen tvingas till dessa prioriteringar. Månne ursäktar det den enskilde polisen, men skadan blir inte mindre för den enskilde.
Jag hamnade dock på en artikel i UNT där en bensinstation utsatts för inbrott och övervakningskameran fångat dem. Mackägaren publicerade detta på nätet i en förhoppning att brottslingarna skulle tas fast, men enligt en jurist på Länsstyrelsen kan detta vara ett lagbrott i sig.

Men ärligt talat, vad ska medborgarna göra med en rättsapparat som inte fungerar? Att lägga ut bilder på personer som uppenbarligen begått inbrottet i fråga och var maskerade, kan jag svårligen se som ett brott. Sedan om det stämmer med ”kameraövervakningslagen” anser jag vara rent trams, i synnerhet som myndigheterna har hur stora befogenheter som helst att göra intrång i den personliga integriteten.

Så frågan inställer sig om det inte med den rådande situationen ger medborgarna en viss rätt att göra vad de kan för att få fast brottslingar?

Risken är givetvis att man skapar medborgargarden, som inte drar sig för något. Eller kanske enskilda medborgare som gör detsamma t.ex. om man ertappar en brottsling på bar gärning. Men samtidigt har man bäddat för en sådan situation med notoriska brottslingar som släpps oavsett hur många brott de gör och lagförs av polisen, och med stöldligor som frekventerar landet och ordningsmakten står helt handfallen.

Inga kommentarer: