tisdag 11 oktober 2016

I Kina när det begav sig

Jag vet inte hur många gånger jag skrivit detta. Svenska politiker har en sanslös övertro på att de kan uppfinna arbeten som inte finns eller behövs. Det heter instegsjobb, provapå-jobb, lärlingsplatser, pratikplatser, skatterabatter med mera.
Man har givetvis en offentlig sektor att leka med och kan plocka in personal som inte behövs i denna, vilket i praktiken är samma sak som att betala underhållsbidrag.
Men grundplåten är att politiker inte skapar arbeten. Arbeten skapas genom ett behov av att något utförs och att någon är villig att betala för detta arbete. Behovet är sedan baserat på olika faktorer som t.ex. yrkeskunskap eller kunskaper generellt som något företag behöver och är villigt att betala för i form av lön.

För många år sedan arbetade jag i Kina. Man kallade in en elektriker för ett jobb, och helt plötsligt kom fyra personer. En var elektriker, sedan var det en som langade verktyg, en som hjälpte till att bära verktygen, en som var på ute på staden och skulle köpa komponenter som behövdes, och en person som var sjuk, alltså ej närvarande. Av någon anledning behövdes dock inga partifunktionärer från partiet annars hade vi kunnat räkna in 5-6 personer som gjorde en persons jobb.

Lite tragikomiskt är dessutom att elektrikern dessutom slaviskt följde ritningar som var rent vansinniga och resulterade i livsfarliga installationer, vilket innebar att man senare behövde göra om elinstallationer, baserad på fundamental kunskap om el och risker. Men det i sin tur skapade behov av ytterligare en elektriker, d.v.s. minst 4 personer igen, och att samma jobb behövde göras om.

Men man hade ingen arbetslöshet.

Kopplingen med vad sjuklöverns partier håller på med är för mig uppenbar, man försöker dölja ren arbetslöshet, och personer som inte är utbildade för ett arbete, eller arbeten det inte finns behov av, med rena flumåtgärder som på olika sätt ska bekostas av skattepengar.

Eller varför inte "valideringar" eller "kompletterande utbildningar" (länk).

Faktum kvarstår; man plockar in hundratusentals personer till detta land med låg eller obefintlig utbildning, kan inte svenska och ovanpå detta alla deras ”anhöriga”. Man kanske kan hitta några som råkar vara högutbildade och får jobb som behövs, och media kan dra upp dessa som success-stories. Men verkligheten är en helt annan, och brottsligheten, gängkriminaliteten, sexualbrottsligheten, ”utanförskapsområden”, de enorma kostnaderna och mycket annat talar sitt tydliga språk.

Men visst kan Löfvén klappa sig på bröstet för om man sänker arbetslösheten. Eller rättare sagt är det bara en fråga om hur många ”hittapå-jobb” man lyckats skapa, på samma sätt som man gjorde enligt min liknelse från Kina när det begav sig.

3 kommentarer:

Lars Wibpm sa...

VISST kan politikerna skapa jobb - kolla bara hur det går för deras avdankade kollegor!

Ulmerkotten sa...

Haha! Ja, att hitta jobb till före detta politiker verkar gå hur lätt som helst att bli ambassadörer, generaldirektörer eller landshövdingar. Först har de en saftig fallskärm, och de behöver ingen form av "prova-på", "trainee", "insteg" eller liknande.
De är liksom bara kvalificerade genom att ha varit politiker.

Edward Ulfertz sa...

Det är hel rätt. Politikerna ska inte skapa jobb.
Politikerna ska se till att den som behöver arbetskraft ska kunna anställa folk utan att hindras av alltför mycket administration, regler, skatter och arbetsgivaravgifter m.m.

Exemplet från Kina är inte bara dåligt. Har själv varit med när hantverkaren lämnat jobbet halvfärdigt för att "hämta grejer på verkstan" i flera timmar medan vi var utan vatten.
Då hade det varit bra med en extra kines.

Men många "onödiga" jobb har rationaliserats bort.
Läkarsekreterare finns knappast längre, så nu sitter dyra, högutbildade läkare och ringer runt för att skaffa sängplatser i stället för att bota patienter.
Och vältränade poliser sitter och skriver pekfingervalsen, för att skriva rapport, i stället för att jaga buset på stan.

Men det finns också jobb som inte blir gjorda, men som borde göras.
Tex. att på sommaren fälla trän och sly i ledningsgator för att förhindra elavbrott när snön lägger sig tung.
Och att skotta snö i järnvägsväxlar så att tågen kanske kan komma i tid.
Med tanke på alla arbetslösa, som får betalt för att inte göra något,
har jag svårt att fatta hur politiker tänker.