onsdag 12 oktober 2016

Vad Lövin inte berättade


Att höra Isabella Lövin är som att höra en papegoja som lärt sig massor med tramsiga miljöfloskler om hur duktiga man är inom landet och hur duktig man är och ledande globalt.
För det första måste man ha klart för sig att Sverige släpper ut runt 1 promille av det globala utsläppet av växthusgaser. Skillnaden det gör på global nivå, om vi ökar eller minskar något spelar ingen som helst skillnad.

Ovanpå detta har vi den naiva inställningen att vi ska vara ledande i världen avseende miljöutsläpp/växthusgaser, och att andra länder ska se oss som ett litet föredöme. Det är rent naivt att tro att länder som Indien, Kina, Tyskland, Frankrike, England, USA, Brasilien, Japan eller andra stora aktörer bekymrar sig ett dyft om vad detta lilla land gör.

Man känner igen argumentet när det gäller valet till om vi skulle med i EU. ”Vi kan vara med att påverka”. Med facit i hand kan man konstatera att den svenska påverkan vi haft på EU har varit och är, i det närmaste obefintligt. Tvärtom, vi nettobetalar ca 19 miljarder till EU, och har fått tiggare i snart varje hörn, samt en massa lagar och regler vi inte vill ha eller inte har något som helst demokratisk grund för i detta land. Dessutom lyckas av någon märklig ”flyktingar” ta sig genom hela EU för att söka asyl just i Sverige. Gränserna har varit nere som gäller i EU, och vi vet idag vad detta har ställt till med.
På samma sätt är det förbaskat naivt att tro att stora länder ska titta på Sverige avseende miljöutsläpp.
Och vad Lövin inte berättar är att Sverige importerar enorma mängder sopor som bränns i Sverige (länk). Denna import har ökat lavinartat de senaste åren men detta nämner man inte och döljer. Det är en ren självklarhet att detta ger enorma utsläpp av koldioxid men det döljer man, och Lövin nämner det inte ens.
Hur mycket sopor pratar vi om? Bara från Norge gäller det alltså 60.000 fulla långtradare per år eller det dubbla totalt importerade. Vi pratar om ca 330 långtradare som kommer till detta land vare dag med sopor som kommer till detta land och eldas upp med enorma mängder koldioxid som resultat. Importen har femdubblats de senaste 10 åren, och ökar drastiskt hela tiden. 2014 pratade vi om 2.7 miljoner ton.
Detta var inget Lövin ens nämnde men flosklerna sprutade och Sveriges betydelse globalt upp blåstes som det lilla föregångslandet som alla borde följa. Hur någon kan tro på dessa miljöfloskler och övervärderande av Sveriges betydelse globalt?

Inga kommentarer: