onsdag 5 oktober 2011

Vaddå "för fort"?

Jaha, då var det dags igen. Tidningarna kan inte skilja på att överskrida en hastighetsgräns och att köra ”för fort” (länk). För tidningarna och svensken i gemen är det samma sak. Problemställningen är alltså den att de skyltar som man satt upp inte tar hänsyn till omständigheterna. Sådana finns det många, och många av de hastighetsgränser, de flesta, är rent larviga vilket innebär att folk struntar i dem. Det blir en naturlig följd och medborgarnas acceptans för regler ”för deras egen skull” och som är helt verklighetsfrämmande sjunker.
Ok, att försöka köra ifrån en polisbil var rent korkat. Men det är inte alls säkert att an körde för fort. Han kanske hade en bra bil, förhållandena var ypperliga, det fanns inga andra trafikanter, han var tävlingsförare o.s.v. Var så fallet körde han inte ”för fort”. Polisen kunde tydligen hålla samma hastighet utan att det var trafikfarligt förresten, en aning märkligt faktiskt. Han körde över lagstadgad hasighet, vilket var mer än var tillåtet, men det är en helt annan sak. När man ”kör för fort” slutar det med en olycka. Det gjorde det inte, bevisligen.
Hastighetsbegränsningar ska finnas där saker kan inträffa som föraren inte kan förutsäga, t.ex. i städer, byar, vid skolor o.s.v. annars är de helt överflödiga och onödiga.

Det kan vara att "köra för fort", t.ex. om man har imma på rutan, det är dålig sikt, snorhalt och vinterväglag, även om man håller hastighetsbegränsningarna. Eller 50m/h i en stad om man ser lekande barn vid vägkanten, och det kommer ut en boll mellan parkerade bilar. Då kör man "för fort", även om det är fullt lagligt.


Vidare frågar man sig vad det hade för betydelse att han var läkare? Finns det någon koppling mellan läkare och de som överskrider hastighetsgränser? Kanske DN skulle lista de yrken som har en koppling till att överskrida skyltade hastigheter.


Jag skrev förresten för några dagar sedan om svensk trafiklogik på denna länk.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet!

Ulmerkotten sa...

Tack! Svenskarnas hjärnor är helt bortkopplade. För det första är övertron på myndigheter och regelverk enorm. För det andra har man kopplat bort all logik och inte ens rena fakta duger längre.
Men polisen är fullt upptagna med nya hastighetskameror, jaga de som inte har bilbälte -trots att bilarna idag har krockkuddar, samt bötfälla den som är spik nykter med kanske 0.3 promille i blodet.

Jag kallar dem trafiktalibaner, som sitter och lyfter löner och överbjuder varandra i larviga dumheter.

Men de månar ju om ditt liv, för din egen skull lille medborgare. Emedan dubbelt till tre gånger så många tar självmord som dör i trafiken. Men det lyfter man inte ett finger för.

Pengar, pengar, pengar är vad det egentligen handlar om.

el malo sa...

Bra skrivet! Svenskarna ar ovanligt naiva som kan inte skilja mellan "fort" och "for fort". I detta fall var det nog polisbilen som korde "for fort". Gamla Volvo eller Saab ar inte sekra i dessa farter och fragan ar vad poliserna har for utbildning och erfarenhet i snabb korning.

Ulmerkotten sa...

Jag tror inte polisbilen var så muggig, men om en vanlig svensk polis körde över 200 betvivlar jag att han eller hon behärskade den farten. Det tar år att lära sig köra i denna hastighet. Mig tog det minst 5 år varje dag till och från jobbet på Autobahn.