torsdag 17 november 2011

Dagens dummaste


 Detta måste ta priset av nonsensnyheter, eller dumhetsformulering, felskrivning, felsyftning eller vad det nu är. Man kan alltså läsa (direkt citat): ” Under 2010 och 2011 har 78 av 83 trafikbrott som begåtts av svenskar skett i Nederländerna, skriver nyhetsbyrån Siren.”
Alltså har svenskar begått 83 trafikbrott under snart 2 år, och av dessa har 78 begåtts i Nederländerna.
Jag finner det föga sannolikt att svenskar under knappt 2 år har begått 83 trafikbrott. Menar man i världen, EU, eller vad katten då?
Det lämnar alltså 5 trafikbrott under tidsperioden i övriga hela världen som svenskar har begått.
Menar man kanske att av utländska medborgare som fällts för trafikbrott i Nederländerna svarade svenskar för 94%? Knappast troligt det heller.
Det klarnar knappast när man tittar på rubriken ”Anmälda trafikbrott som begås av svenskar i Europa har en sak gemensamt: I princip alla sker i Nederländerna.”
 Nu blev det ånyo något knas. Alltså, det kan inte vara möjligt att svenskar åker ner till Nederländerna bara för att bryta mot trafikreglerna. Och eftersom Sverige är en del av Europa, menar man alltså att svenskar (inkluderande alla i Sverige) bara gör 5 trafikbrott på knappt 2 år utanför Nederländerna.

Sedan byter man fokus för att förvirra och emotsäga sig själv: ” Siffrorna gäller nämligen bara de gånger som EU-länder drivit in pengar för svenskars bötesbrott.” Ok, nu pratar vi inte alls om trafiksynder längre utan något helt annat som egentligen inte har ett dyft med trafik att göra, utan snarare huruvida man har överenskommelser mellan olika länder och hur inbetalning/indrivning av skulder sker.
Så rubriken i fetstil, som lyder ” Nederländerna fångar flest svenska fartsyndare”, är en ren lögn.
Huruvida svenskarna sedan betalar dessa böter eller inte förtäljer inte artikeln.

Med min tyskregistrerade bil fick jag ett antal parkeringsböter (förlåt; ”Kontrollavgifter”) i Sverige. Dessa skickade jag till avsändaren med den relevanta och vänliga texten ”Tack så mycket, men vi har redan toalettpapper i Tyskland.”

Inga kommentarer: