måndag 28 november 2011

Konservativ


Jag är egentligen grymt konservativ, det är bara att erkänna. Jag vill inte se några förändringar om man inte vet att de för något gott med sig. Experiment, svammel och nytänkande floskler har inget att hämta, likaså trender om de har långsiktig påverkan. Men för den skull betyder det inte att jag avfärdar allt nytt bara för att det är nytt. Det är ingen paradox, men man bör beakta och akta saker som är gamla. Man ska ha väldigt klart för sig att folk förr i tiden inte var ett dugg dummare än vi, vilket folk idag tror.

Det råkade nu stå en gammal ek i vägen för där man planerat en spårvägslinje som vi kan läsa om i denna artikel. Eken var kanske 1000år gammal, och så gamla träd är sällsynta och finns garanterat inte där människor ändrat och levt. Dessutom behövde man under flera hundra år ekträ till sina skeppsbyggen, och man kapade ner alla ekar man hade användning för till detta. Eken började kanske sin tid när vikingarna fanns. Den var ett mäktigt träd när Gustav Wasa tog makten. Den klarade sig fem hundra år under tiden då man byggde fartyg av ek, och den råkade hamna mitt på mellan körfälten på Oxenstiernsgatan. Där fick eken stå, och var givetvis en grön vacker och gammal när man byggde TV-huset, vilket skedde på 60-talet, i betingghettonas tid. Nu har det alltså gått 50 år till och man ska tydligen dra en spårvägslinje på gatan, som då blir för smal. Och tänka sig, just då kommer man på att den stora eken är rutten och en fara för allmänheten. Lögnen är minst sagt uppenbar.

Det paradoxala är att man plockar in spårvagnar för ”miljön”, och för att minska en fantastiljondel av de utsläpp av koldioxid som vi gör i Sverige, och några miljarddelar av det mindre globalt. Rent larvigt alltså. Så och helt plötsligt är det då inte miljörelaterat att ha en stor ek vid det fula betingkomplexet som SVT utgör.

Man brukar ju kalla parker ”oaser” i städerna och plantera träd, samtidigt som invånarna blir förbannade när man vill ta bort grönområden och annat grönt, vilket är helt förståeligt. Om några år kommer man väl på att spåvagnar är skadliga för miljön på något sätt och då är det nya direktiv.

Så kunde man inte låtit den gamla eken stå kvar? Man hade ju kunnat riva SVT:s vederstyggliga lokaler och byggt nya t.ex. på fältet mellan Rinkeby och Tensta så propagandaapparaten SVT hamnat mitt i multikultins paradis, som de propagerar för.

Ok, den hade kanske lite ruttna grenar, men med tanke på åldern var den faktisk ganska frisk, i synnerhet om man tittar på stubben som är kvar. Och idag, när man kan resa till andra planeter, klyva atomer o.s.v. hade det varit så förbaskat svårt att detektera vilka delar av eken som var en liten risk, om det skulle bli storm på Oxenstiensgatan, och om någon råkar passera just under en sådan storm mitt i innerstaden. Ej heller gick det att stödja dessa delar utan man måste kapa bort allt med motorsåg.

Hittar man idag lämningar från saker som är tusen år, kommer arkeologerna med hängande tunga, men har man ett levande träd som är så gammalt, och råkar vara i vägen för en spårvagnslinje då gäller motorsågen.

Så eken ligger på lit de parade, dödad av stadens utplaningsnissar och betongkramare. Man undrar hur uppkäftiga de kommer att vara om sådär tusen år. De verkar minst sagt lite murkna i toppregionerna redan idag, och en fara för "miljön" (för att använda ett inneord). Om tusen år  är de nog åxå lite murkna, och platsar knappast på lit de parade.

Inga kommentarer: