lördag 17 november 2012

Lite om olika språk


 Det finns många språk i världen. Man pratar några. Man hör dem, de finns och accepteras. Juryn, i form av undertecknad har dock kommit fram till världens vackraste språk; portugisiska/brasilianska.

Det här är alltså ett helt opolitiskt och helt subjektivt inlägg. Någon gång måste man ju få skriva ett sådant åxå, eller hur?

Nu börjar vi med att yxa ett antal språk. Svenska, tyska, polska och ett gäng till innehåller alldeles för många konsonanter för att vara vackra. Det är ett spottande av konsonanter.
Finska kan liknas med en konsonantisk motorsågsmassaker. Holländska med che-ljud från stupen i massor så att det låter som en allvarlig lungsjukdom eller förkylning.

Sedan har vi franska. Vackert språk tycker många, men det är liksom bara en blandning av vokaler så det låter som någon form av vokaliserad halssjukdom. Spanska och italienska är lite halvtrevliga men inte speciellt uttrycksfulla.

Danska och norska är egna historier. Danska är definitivt en halssjukdom, eller munnen för full av något halvtuggat, emedan norska bara ska talas av de som är konstant glada eller påtända.

Arabiska är sannolikt påhittat av någon som försökte spotta ut 10 flugor ur munnen samtidigt. 

Men världsspråket engelska då? Tja, det är ju språkens diversehandel, med influenser från alla språk. Egentligen inte speciellt vackert eller med egen klang. Dessutom är konsten på engelska att uttrycka sig så komplicerat man kan, emedan amerikanskan mera är ett bräkande på en enkel form av engelska.

Kinesiska och japanska har jag även kommit i kontakt med, och de har många likheter med tyska. Inte på något sätt grammatiskt eller så, utan rent fundamentalt. Alltså mycket uttrycksfulla språk, men de låter inte vackert som öronfägnad.

Sedan återstår portugisiska, eller varianten brasilianska som bara är en ren njutning att lyssna till.
Läsare av denna blogg rekommenderas; Engenheiros do Hawaii , Cidade Negra samt Jota Quest . Dra upp volymen så mycket du törs. Häll upp en whisky, klicka på länkarna ovan, och vrid volymratten ett kvarts varv åt höger mer än du törs, och bara njut av brasilianska.

Inga kommentarer: