torsdag 1 november 2012

Om svenska pass

För några dagar sedan hängde jag ut att svenska pass innehöll en liten laddning explosivt material och en RFID-tag. Några kanske tyckte det var kryptiskt och en påhittad agenthistoria. Det är det inte. Det har nu gått drygt en vecka sedan jag publicerade bilderna och historien, och fattar inte de som iscensatt detta att de måste dölja vad de håller på med, och att den ynka kostnaden av 350kr som detta hade kostat är det nu bara synd om dem. Så låt mig nu berätta hur det fungerar.

Man bakar alltså in två saker i plasten på svenska pass; för det första en blandning av någon ädelmetall blandat med ett expolsivt ämne. Kanske finfördelat Nobelkrut. Om passet utsätts för mikrovågor, av samma typ som finns i alla mikrovågsugnar bildar det gnistor i ädelmetallen, och det explosiva ämnet antänds. Detta i sin tur ger en värmeutväckling så att passets viktigaste del, den inplastade sidan bränns sönder och därmed blir passet ogiltigt.
Det andra man bakat in är en RFID-tag. RFID är en förkortning av Radio Frequence Identifier. Denna del fungerar som en liten spole som genererar en ström till en liten sändare som skickar ut en liten radiosignal som avsändaren avläser. Det som skickas ut är vanligtvis ett nummer på 8 eller 12 siffror. Denna teknik är mycket vanlig och används i passerkort och bilnycklar, så att man kan identifiera kort eller nyckel som anväds. Stämmer inte sifferkoden som RFID-taggen skickar tillbaka kommer man inte in, eller bilen går inte att starta oavsett om en klassisk gammal nyckel passar. Idag kan man göra RFID i samma storlek som riskorn.

Men vad har nu detta att göra med svenska pass? Jo,, man har alltså en RFID och en liten explosiv laddning inbakade i passen. Om du ger ditt pass till någon som t.ex. sitter i en passkontroll, håller personen passet framför RFID mottagaren. Denna skickar ut en radioimpuls och RFID-taggen svarar med att skicka tillbaka ett nummer. Detta nummer läses in på någon millisekund och kollas av mot en databas. Därefter finns det tre alternativ - antingen är allt bra och personen får passera. ett godkänt svenskt pass på en svensk medborgare, och inga problem. Alternativ två är att man vill spåra personen men inte alarmera. Alltså skickas en flagga någonstans som flaggar upp att person X just nu finns vid passkontrollen Y. Det tredje alternativet är att man vill stoppa personen direkt, och hindra denne från att resa samt förstöra passet. Då skickar man automatiskt och omedelbart ut en flagga till den mikrovågssändare som är placerad på platsen, och denna bränner upp passet genom att aktivera den explosiva sats som sitter i plasten. Personen kommer varken ut ur landet eller in i något annat land med ett sönderbränt pass.

Men varför skulle man vilja bränna pass på detta sätt? Tja, kanske tillhör passet en efterlyst brottsling, eller det kan vara så att person hävdat att hon/han tappat sitt tidigare pass och fått ett nytt. Det "borttappade" passet används sedan av någon annan. Med detta system kan man alltså automatiskt makulera sådana pass.

Men detta finns väl inte? Är en agenthistoria? Visst, men förklara för mig då varför sonens pass exploderade i mikron.

Men är man så korkad att man inte betalar 350 kr för att hålla denna historia dold får man skylla sig själv. Inte för pengarna utan för principen.

Detta är länken till mitt förra inlägg om detta. Jag har fler bilder.

Inga kommentarer: