söndag 21 september 2014

Jämställdhetstramset - igen

Jaha, då var det dags igen för det gamla feministtramset. Det är dags att räkna antalet kvinnor i partierna och konstatera vilket parti som är mest jämställt, länk DN.
När det sedan kommer en regering är det dags att räkna antalet kvinnliga ministrar, och även då komma fram till att det inte är fullt jämställt. En klassiker.
Jag blir lite trött på detta, och problemet jag har är att man måste ha den mest kompetenta personen på de olika positionerna, det är helt irrelevant om det är en man eller kvinna. Det är jämställdhet, inte att man kvoterar in kvinnor för att befolkningen består till 50% av kvinnor. Vi pratar alltså om Sveriges lagstiftande och viktigaste församlig, Riksdagen, och det vore direkt fel att basera denna på något annat kriterium än att ha de mest lämpade personerna där. Män eller kvinnor spelar mig ingen roll, kompetens är det som gäller, inget annat.
Men baserat på DN:s artikel ställer jag mig frågan varför just kvinnor är av intresse? Ska man skapa ett forum där alla är representerade efter procentuell andel i befolkningen måste man ju kvotera. Det är ju vad FI tycker, och DN anspelar. Men då måste man vara smart, det gäller alltså att plocka in politiker som är representativa för flera minoriteter på en gång.
Så här kommer den ultimata riksdagsledamoten eller minister; Kvinna, från ett ”utanförskapsområde”, kan inte ett ord svenska, har 8 barn är homosexuell och ensamstående, och muslim givetvis från Somalia, gärna ”papperslös”, samt dum som en gråsten. Två av hennes söner sitter på ungdomsvårdsanstalter för narkotikabrott respektive stenkastning på utryckningsfordon. Men hon är representativ för många olika minoriteter på en gång. Hon är i behov tolkhjälp, samt hjälp att finna rätt knapp vid omröstningarna eftersom hon dessutom är blind.
Grattis kvoteringsvurmare, detta är din ultimata representant som ska styra landet och stifta lagar.
Kön och en rad andra parametrar är uppenbarligen viktigare än lämplighet, kunskap och kompetens till Sveriges lagstiftande församling. DN rapporterar om kön, men varför är  andra parametrar irrelevanta?

Inga kommentarer: