onsdag 3 september 2014

Vad gör 1.3 miljarder?

Man blir knappast imponerad. Sedan 80-talet har man lagt ner förband, flyttat om, avskaffat värnplikten, och resultatet är ett rent skämt idag. Givetvis även p.g.a. att man försöker värva soldater som man betalar ungefär lika bra som ett städjobb, och kan tvingas till dåligt betald utlandstjänstgöring.
ÖB uttalade för ett tag sedan att det svenska försvaret håller på sin höjd en vecka, och det finns ingen anledning att betvivla detta.
Mot den bakgrunden ställer sig alltså de fyra partiledarna i Alliansen och öppnar ”spenderbyxorna”, man allokerar ytterligare 1.3 miljarder under en fyraårsperiod till försvaret (länk). Detta är ju ett rent skämt och valfläsk, enbart baserat på att gemene man inte kan skilja på miljoner och miljarder. Man vill alltså att det ska låta som något seriöst men är en ”piss i Mississippi”. Bakgrunden verkar vara hotbilden från Ryssland. Men hallå…det var ju bara några år sedan man gjorde helt andra bedömningar, vilket då angavs som skäl till att kapa ner försvaret ytterligare. Floskler som mobilitet, hotbild, insatsförsvar och andra ord stod som spön i backen.
Problemställningen idag är att man inte kan bygga upp ett försvar värt namnet i en handvändning. Regementen är nerlagda, material måste inköpas, denna måste kunna hanteras, och soldater ska utbildas. Vi pratar om tiotals år om ens den politiska viljan funnits, men det gör den inte. Så man pratar om 1.3 miljarder under en fyraårsperiod som en satsning, vilket inte lär göra någon som helst skillnad. I desperation snackar man även om NATO-medlemskap som lösningen. 
Men för att vi, som inte svänger oss med miljarder till vardags ska få lite perspektiv, vill jag citera SvD för några dagar sedan; Enligt Migrationsverket är de utökade finansieringsbehoven för asyl och migration 48 miljarder kronor sammanlagt för i år och de kommande fyra åren. 48 miljarder utöver redan budgeterade belopp, alltså. I prognosen gör verket också hypotetiska beräkningar som illustrerar ”orimligheten i situationen”, nämligen vilka konsekvenser en utebliven anslagshöjning skulle medföra i olika delar av verksamheten. Det ser inte bra ut.” (länk).
Migrationsverket vill alltså ha 48 miljarder ytterligare till att börja med för samma fyraårsperiod.
Men det är ju precis som Reinfeldt säger ”Vi måste öppna våra hjärtan”, för alla flyktingar. Han menar alltså att han ska få mandat att öppna din plånbok, och som nu sker och under nästa mandatperiod, släppa in alla ekonomiska lycksökare som kan betala sin biljett hit, själva eller genom människosmugglare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det kallas för prioriteringar.

Det som är viktigast (och sannolikt bygger Sverige) saknar inte budgetmedel.