måndag 1 september 2014

EU-migranter?

Rumänska zigenare är fult att säga. Rumänska romer likaså. Tiggande rumänska zigenare ännu fulare. Så kan man inte säga på korrekt PK-svenska. Det är inte bra att prata klarspråk, det är fult.

Så vad gör man? Man gnussar geniknölarna i nysvenskan verkstad, eller ska vi kalla det för PK-tankesmedja, och uppfinner ordet ”EU-migrant”. Man blir imponerad över nyfloskelsvenskan med omskrivningar.
Vi pratar alltså om de tiggande rumänska zigenare vi snart har i vartenda gathörn i städerna och utanför varje systembolag.

Men vad har jag för problem med detta, förutom att göra narr av nysvenskans PK-tankesmedja? Tja, för det första finns det inte migranter i min ordbok. Det finns immigranter eller emigranter. Den som flyttar från ett land till ett annat emigrerar från landet denne lämnar, och immigrerar till landet personen flyttar till. Men ordet ”migrant” är liksom bara vara någon som flyttar, reser runt eller ska vistas i ett land en obestämd tid, eller vad är definitionen? Är man EU-migrant som turistande på Mallorca? Eller kanske en Malmöbo som arbetar i Danmark?

Så kollar man i DN och SvD i dessa artiklar (länk 1,länk 2), heter det ”EU-migranter”, och man ställer sig frågan varför man inte pratar klarspråk och kallar dem tiggande rumänska zigenare, vilket det är fråga om. SvD kör någon halv snyfthistoria om en avhysning, brand, som lett till skadade, traumatiserade tillstånd och chocktillstånd. Man frågar sig alltså som läsare hur synd det är om dessa, och enligt SvD ska man tycka synd om dem och tycka att lagstiftningen är fel och myndighetsutövningen är brutal och fel. Gärna som enskild medborgare, ska man ge lite pengar nästa gång du stöter på tiggare, det är faktiskt vad man insinuerar.

Så man kör egentligen samma repa som med alla s.k. flyktingar, det är synd om dem och vi måste hjälpa dem. Fast när det gäller ”flyktingar” är all hjälp legaliserad via migrationsverket och skatten, emedan i detta fall ska vi tycka synd om de rumänska zigenska tiggarna rent privat och ge dem pengar. Men saken är precis densamma och det är bara att fatta; i stort sett alla som kommer till vårt lilla land uppe i norr gör det av en anledning. Att få bättre levnadsstandard. Inte konstigt alls – det vill minst 99% av hela svenska befolkningen.

Inga kommentarer: