lördag 30 januari 2016

Ett handlingsförlamat rättsväsende

Det är ju knappast förvånande att folk ruttnar ur när samhället inte kan stävja brottslighet. På något flummigt 70-talssätt verkar det även vara mer synd om brottslingen än offret.
För några veckor sedan rapporterade media om marockanska gatubarn som figurerade i Stockholm och ägnar sig åt olika brott. Polisen verkar stå maktlös eftersom de hävdar att de är barn och då står tydligen svenska rättssystemet helt handfallet, och personen släpps utan åtal. Fritt fram för att begå nya brott alltså, och de drabbade struntar man blankt i.

Dessutom fungerar det svenska rättssystemet så at man inte lär sig ett dyft, vilket innebär att om man tar samma person ett antal gånger blir inte straffpåföljden skärpt. Dessutom är det mängdrabatt på brott generellt enligt det svenska rättssystemet. Om man stjäl en bil kan man lika gärna stjäla några till eftersom straffpåföljden är densamma. Uppger man dessutom att man är minderårig blir straffet ett rent skämt, några timmars samhällstjänst verkar vara regel, i synnerhet om personen drar någon vals om svår uppväxt i ett annat land. Brottsoffret har alltså inget att hämta ens när det gäller mycket grova brott. Mot denna bakgrund ökar givetvis mörkertalen när det gäller brott generellt eftersom de brottsdrabbade vet att det inte är mödan värt att ens rapportera ett brott. Våldtäkter är nu tydligen betraktade som förseelser som det inte är mödan värt att rapportera, med ett enormt mörkertal som följd - men det ser bra ut i statistiken.
Så nu ser vi alltså hur Stockholms ”firmor” gör gemensam sak och ger sig på de marockanska gatubarnen. Man tar lagen i egna händer eftersom lagen inte fungerar, framför allt av två skäl: Man ser alltså mer till en brottslings påstådda ålder och bakgrund än man gör till brottsoffret. Vidare ökar inte straffpåföljden vid upprepade brott, om det ens blir något som helst straff.
Vad som alltså hänt är att lagen och ordningsmakten inte längre återspeglar svensk moral och etik. Detta sannolikt på direkta order från politikerna. När nu gapet mellan normalfuntade svenskar och rättskipningen blivit tillräckligt stort, är det en naturlig följd att medborgarna tar lagen i egna händer.
Något överraskande är dock att ”firmorna” går samman och gör detta. Jag hade hållit det för betydligt sannolikare att det varit en enskild person, t.ex. en far till en våldtagen dotter som bankat skiten ur våldtäktsmannen.
Men medias omsvängning är ju även intressant. Tidigare hette det ”Marockanska gatubarn”. Nu har de helt plötsligt blivit ”ensamkommande flyktingbarn” (länk), uppenbarligen för att man ska se angriparna som rasistiska personer, men även brottslingarna som flyktingar och barn, alltså några det nysvenska uttrycket just anspelar på. Att de inte är flyktingar, sannolikt inte barn eller ens ensamkommande låtsas man inte om. Nu har det alltså blivit så att man ska tycka synd om de stackars ”barnen” och inte lösa det problemet primärt. Det är fullt accepterbart att leva olagligen i Sverige (vilket heter ”papperslös”), samt att försörja med kriminalitet.
Men låt oss nu ställa oss frågan om det hade varit några andra än just marockanska ungdomar som var grunden för denna kriminalitet. Det är då mycket sannolikt att "firmorna" hade agerat på precis samma sätt, alltså om det varit norrmän eller personer med ett visst jeansmärke. Alltså är det inget rasistiskt handlande per se, utan det handlar enbart om att Sverige har havererat som rättsstat och man tar därför lagen i egna händer.
Man kan ju gissa att det finns ett antal journalister som nu letar med ljus och lykta efter alla tänkbara och påhittbara kopplingar mellan SD, firmorna samt högerextrema våldsnissar.
Hittade detta om saken på FB, som tydligen är lappen man delat ut för att förklara sitt handlande.

Inga kommentarer: