söndag 14 november 2010

Lite paradoxalt

Det här är en kul grej. PI rapporterar att Expressens chefsredaktör ska ”kristräna” politikerna. Detta är länken.

Nu är det för det första inte klart vad man menar med ”kris”. Avser man politisk kris, t.ex. regeringskris, eller menar man någon inträffad katastrof i landet som kanske en stor olycka, eller en kris om landet blir angripet av främmande makt? Det är inte klart, men eftersom Thomas Mattsson är chefsredaktör på en av de största och värsta skandalblaskorna som finns, får man misstänka att det snarare är blir en lektion i att inte säga ett dugg till pressen/media, och bara svara undvikande om man nu tvingas säga något alls.

Men nu kommer vi tillbaka till det ämne jag bloggat om tidigare, vilket innebär att det står bortom allt tvivel att det är politikerna som bestämmer vad media får rapportera och skriva. Vi hamnar alltså i en paradox, där politikerna som kontrollerar media ska lyssna på media för att lära sig vad de ska säga. Om vi tittar på vad som hänt under det senaste året och då i synnerhet hur det har fungerat med informationen runt valet och valfrågor, står det ju klart för alla att politikerna kontrollerar vad medierna får skriva och dessutom hur de ska agera.

För ganska precis ett år sedan proklamerade den lilla kommunen Vellinge att de inte skulle ta emot s.k. ensamkommande flyktingbarn. Detta föranledde total styrning av pressen och inget negativt fick skrivas om flyktingpolitiken, inget fick ifrågasättas, dekreten/partipiskan från Billström och Schlingmann mörkades, och media hade order att sopa hela frågan under mattan. Detta kombinerades med dekret om att smutskasta Sverigedemokraterna efter bästa förmåga, samt radera alla länkningar till bloggar, samt kommentarer till artiklar som på något sätt ifrågasatte den invandringspolitik som fördes och förs. Detta höll man fast vid ända till valet. När utländska medier började inse vad som gällde och hur kontrollerade svenska medier i själva verket är, (detta skedde några veckor före valet i och med att TV4 vägrade sända SD:s valfilm), tvangs man lätta lite på locket eftersom det var uppenbart att politikerna kontrollerade den information medborgarna fick, och därmed kunde påverka väljarna i den riktning man avsåg. Nu fanns det ju olika partier, men i frågor man var rörande överens över blockgränserna fick ingen som helst debatt eller ifrågasättande förekomma. Som jag nämnt var just invandringspolitiken en sådan fråga, samt försvarspolitiken. Inte ett pip om dessa frågor under hela valrörelsen, märkligt eller hur? Någon uppmärksammade detta och menade att det behövdes internationella valövervakare, men detta avfärdades med en axelryckning och lite svammel om att ”vi har en lång demokratisk tradition i Sverige”.

Givetvis kommer aldrig någon tillstå att politikerna kontrollerar media, och efter att informationen om ”Lilla Saltsjöbadsavtalet” läckt, var det givetvis viktigare än någonsin att se till att de direktiv som skickas ut till media hålls strikt hemliga.

Så om vi nu konstaterar vad som de facto hände för knappt ett år sedan, d.v.s. att hela svenska pressen agerade med exakt samma medel och samtidigt när det gäller invandringspolitiken och hanteringen av Sverigedemokraterna, vore det mycket märkligt om detta inte var en direkt order som kom från ansvariga politiker. Det var alltså i valrörelsens upptakt och man visste att man inte hade rent mjöl i påsen, och dessutom såg man sin position hotad genom risken att Sverigedemokraterna skulle få riksdagsmandat. Det var alltså viktigare än någonsin tidigare att kontrollera medborgarna via media och se till att de bara fick den information (eller propaganda), till livs som de etablerade politikerna ville.

Men nu ska alltså Expressens chefsredaktör informera politikerna om vad som gäller i kontakten med pressen när det gäller kriser. Tja, det känns lite bakvänt, men det är sannolikt så att den långsiktiga indoktrineringslinjen sköter politikerna, emedan om något oförutsett dyker upp, kan det vara på sin plats för politikerna att veta att man ska hålla munnen stängd, eftersom man i den aktuella frågan inte hinner gå ut med direktiv från ansvariga politiker innan pressarna startar.

Inga kommentarer: