söndag 28 november 2010

Om en PK-blaska, UNT

Det finns en dagstidning som heter Upsala Nya Tidning (UNT). Denna tidning är ett underbart exempel på propaganda och PK-korrekthet. Massor artiklar om sport givetvis, och då i synnerhet de lokala lagen. Ibland kan man ägna närmast hälften av sin websida åt bara olika sportevenemang.

Bilisterna i Uppsala är givetvis stora syndare, och i dagens nätversion kan man läsa om partiklar och dubbdäck. En klassiker som vilken logiskt tänkande medborgare som helst fattar att det är ren propaganda och miljöflum.

Artiklar som handlar om händelser utanför regionen selekteras noga för att ge bilden att det är bäst i lilla Uppsala. Allt enligt propagandans rasterteknik som innebär att läsarna ska skapa sig en bild av andra länder och saker bara baserat på den selekterade information man tillhandahåller.

Men mest tillhandahåller man helt larvig och rent fjantig information om en massa saker som egentligen är helt ointressanta.

När man berättar om brott som begåtts, passar man sig noga för att knyta informationen till ”kulturberikare”, eller vissa befolkningsgrupper eller kulturberikande områden. I denna artikel berättas att man plockat in tre personer som ägnat sig att åka landet runt för att stjäla hos pensionärer. Det behövs inte mycket logik för att lista ut dessa personers etniska tillhörighet, men det törs man inte nämna trots att det uppenbarligen är ett systematiskt brottsmönster.

Eftersom alla vet att denna folkgrupp är kända för likartade händelser, är det givetvis tabu i tidningen att ens andas en antydan om detta. Är deras etniska tillhörighet då inte av relevans? Tja, den som anser det kan ju fundera på varför man finner det intressant att publicera de misstänkta brottslingarnas ålder. Är ålder en parameter av intresse för brottslighet? Kanske om brottslingen är under 15 eller över 65, men annars inte, men något måste man ju skriva. Det är ju tabu enligt deras bok att skriva att de hade en viss etnisk tillhörighet, men egentligen är det betydligare intressantare än deras ålder. PK alltså.

Sedan har man i Uppsala ett ”kulturberikarområde” som heter Gottsunda. När man plockar in något i tidningen från detta område, alltså kockrena brott som begåtts, är det som små notiser, eftersom man måste hålla upp fanan som nyhetsförmedlare, emedan man inte vill knyta några systematiska observationer, eller slutsatser till detta område. Att invånarna eldar upp bilar i detta område är numera så vanligt att det inte har något nyhetsvärde. Däremot har man den senaste tiden fått en massa nya poliser för att komma till tals med brottsligheten, men det nämns vid ett besök av justitieministern inget annat. Så om nu någon rånas i detta område är det ju inget scoop. Så alltså hittar man denna lilla notis.

Gärningsmännen tros vara i 20-årsåden, är ju himla upplysande, eller hur? Igen, är det någon som betvivlar att detta inte har en koppling till mängden invandrare i detta område och den kriminalitet som orsakat att man allokerat en massa nya poliser i området? Nix, sådana kopplingar är tabu, och inte PK. Men man är ju på några få rader nödd och tvungen att berätta att ett rån skett eftersom detta är ett mycket allvarligt brott.

Sedan gäller det givetvis för UNT att vara PK när det gäller jämställdhet. Man har därför en "genusgrupp" som kollar att det tidningen publicerar är jämställt, och att kvinnor har lika stort utrymme i tidningen som män.

Detta är en grupp man startat på tidningen för att försäkra sig om att försäkra sig om att materialet man publicerar är PK, d.v.s. jämställt i minsta detalj. Jag såg vid ett tillfälle att man räknat antalet män resp. kvinnor på bilder. Förbaskat viktigt för nyhetsförmedling, eller hur? D.v.s. om man inte har för avsikt att påverka sina läsare i politiskt korrekthet.

Det är givetvis så att man inte tillåter några blogglänkningar i tidningen. Däremot har man möjligheten att kommentera. Men givetvis då bara de artiklar som är helt harmlösa ur PK-aspekt. Man tillåter inga som helst kommentarer i artiklarna om brottslighet eller som är invandringsrelaterade, men om det handlar om sporter eller vad man tycker om små fjantiga lokala frågor är det givetvis tillåtet att kommentera. För att upprätthålla PK-flaggan har man givetvis en lista över de artiklar som kommenteras mest. Men saken är den att man inte tillåter kommentarer på artiklar som det kan komma kommentarer på som inte är PK. Man vill alltså ge skenet av en öppen debatt och yttrandefrihet som inte finns. Det går alltså inte att kommentera de artiklar där det kan komma kommentarer som är ej PK, men det nämner man inte ett ord om.

Inga kommentarer: