fredag 19 november 2010

Storebror slår till igen

Min son var hos tandläkaren för ett tag sedan. När han kom hem berättade han att man frågat honom en massa frågor som definitivt inte har med tandvård att göra. Jag kommer inte i detalj ihåg vad det var för frågor, men de rörde familjen, och var på många sätt integritetssnokande. Jag blev då fly förbannad, men hade inte tid att följa upp saken.

I denna artikel har vi alltså förklaringen; man har beordrat tandläkarna att vara spioner för andra myndigheter för att leta upp ”barn som blir misshandlade” eller ”far illa”.

Vad i h-vete är detta? En tandläkares jobb är att laga tänder, inte att agera snok för sociala myndigheter! Vad håller man på med och med vilken rättighet snokar man i medborgarnas privatliv? Det må vara så att det finns barn som far illa, men det ger inte tandläkare eller någon annan rätt att snoka i folks privatliv.

Det är uppenbart att i omtanken om den lille medborgaren, är i stort sett allt tillåtet, ofta med motiveringen att det är ”för din egen skull”, eller ”du behöver inte bekymra dig”.

Mest skrämmande av allt, är snacket om att det skulle finnas ett stort ”mörkertal” eftersom tandläkarna i ena landsänden varit duktiga att rapportera det de tror eller misstänker är ”barn som far illa”. Meddelandet är alltså att tandläkarna måste bli "duktigare" på att rapportera. Kanske får de i nästa läge lönegratifikation baserat på hur mycket information skickat till sociala myndigheter.

De har i första läget ingen som helst rätt att ställa en enda fråga som inte har direkt med tandvård att göra. För det andra är det inte deras arbetsuppgift, det är att reparera tänder. För det tredje är det inte heller deras arbetsuppgifter att värdera vad de tror eller misstänker, de är inte utbildade för detta och ska inte heller vara det. För det fjärde ser jag det som ett rent tjänstefel av en tandläkare att föra någon som helst information vidare som inte har med tandvård att göra.


Javisst finns det barn som ”far illa”, det betvivlar jag inte. Men det ger inte varken sociala myndigheter eller någon annan rätt att snoka i mitt liv, att ställa frågor till mina barn vid tandläkarbesök som är direkt integritetskränkande. Jag bestämmer över mina barn och ingen har rätt att ställa frågor av denna natur till mina barn utan mitt godkännande. Finns det konkreta bevis på misshandel är det en annan sak, men detta är något helt annat.

Man kan i artikeln läsa; ”BO kräver även att Socialstyrelsen ställer hårdare krav på personer inom tandvården som är specialiserade på barntandvård.”
Jaha, de blir skyldiga att rapportera misstankar? Eller de tvingas rapportera alla barn? Eller de ska tvingas genomgå utbildningar för att bättre kunna detektera ”barn som far illa”?


Vad är nästa steg? Kameror och mikrofoner hemma som myndigheterna kan sitta och titta i? All privat post öppnas för att det kan finnas information om barn som ”far illa”? All mailtrafik genomsöks? Telefonavlyssning? Cykelreparatörer och godisförsäljare blir skyldiga att rapportera misstankar? Registrering av personnummer på Systembolaget, som samkörs så man kan se vilka föräldrar som köper alkoholhaltiga drycker.

Vad har detta blivit för land? Individen har inga rättigheter, och den personliga integriteten må kränkas hur mycket som helst. Likheterna i Bodströmsamhället vilket uppenbarligen är en realitet i Sverige idag, med forna DDR är slående. I DDR övervakade man alla medborgare för att de fanns de som inte hade samma åsikter som regimen. I dagens Sverige övervakas du för din egen skull lille medborgare och det finns barn som "far illa". Som du vet; ”har du bara rent mjöl” i påsen behöver du ju inte bekymra dig.

Svenskarna måste vara värdens mest passiviserade folk som accepterar vilka integritetskränkande dumheter som helst från myndigheterna utan att reagera. Man ska instämma lite lamt och säga "det är väl bra..".


2 kommentarer:

Johan sa...

Jag läste inte alls texten som du, utan utgick från att tandläkare (och övrig vårdpersonal) är ålagda att rapportera, om ett barn får en örfil eller spark av pappan, har en blåtira el. dyl. eller är ingrott smutsig, trasig och full med blåmärken m.m.

Jag skulle tro, att "barn som far illa" är en eufemism för bl.a. afrikanska barn som utsätts för andeutdrivning.

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article529742.ece

Problemet med begrepp som "far illa" är ju, att etablissemanget kan avse allt från rituella övergrepp till bristande politisk korrekthet.

Ulmerkotten sa...

Johan

Det spelar egentligen ingen som helst roll. En tandläkare ska laga tänder, inget annat. De ska inte vara ålagda ett skit som har med något annat att göra.