måndag 22 november 2010

Skrämmande proposition

Det finns en proposition som en gång godkänts av Riksdagen, gällande ändringar i Sveriges grundlag. Denna proposition har godkänts en gång tidigare är det bråttom att få den godkänd igen för att den nya lagen ska kunna träda i kraft.

Detta är den mest skrämmande proposition jag någonsin sett. Den tar i princip bort hela det kommunala självbestämmande, och i frågor som Riksdagen beslutar ska lagen kunna tvinga kommunerna efter vad de anser vara lämpligt. I praktiken kommer alltså myndigheter och Riksdagen kunna bestämma allt de vill blanda sig i och kontrollera.

Dessa citat kommer från Kapitel 14.

"2 § Kommunerna sköter lokala och regionala angelägenheter av allmänt intresse på den kommunala självstyrelsens grund. Närmare bestämmelser om detta finns i lag. På samma grund sköter kommunerna även de övriga angelägenheter som bestäms i lag."

Det kluriga är att definiera ”lokala och regionala angelägenheter”. Det finns ju en hel mängd angelägenheter som både är regionala/lokala men samtidigt statliga. Invandringspolitiken är ett utmärkt och aktuellt exempel. Om regeringen beslutat att Sverige ska ta emot ett visst antal utlänningar till detta land måste ju de placeras någonstans. På så sätt blir en statlig angelägenhet kommunal, och kommunerna kan alltså berövas hela rätten att besluta i dessa frågor. Statliga myndigheter, som i detta fall Migrationsverket fördelar sedan de som kommer till detta land efter eget godtycke. Det kommunala självbestämmandet är på så sätt upphävt.

Vidare "5 § Kommunerna får i lag åläggas att bidra till kostnaden för andra kommuners angelägenheter, om det krävs för att uppnå likvärdiga ekonomiska förutsättningar."

Vi har i detta land haft en ”Robin Hood”-skatt som tar från rika kommuner och ger till fattiga. Som jag ser det har detta varit ett brott mott kommunallagen, och nu i den nya skrivningen kommer man alltså kunna kräva in pengar för att uppnå ”likvärdiga ekonomiska förutsättningar”.
Varför har vi då över huvud taget kommunalskatter? Det finns ingen som helst anledning om kommuner som sköter sin ekonomi och har en låg kommunalskatt när de brandskattas till förmån för, och måste bidra till kommuner som missköter sin ekonomi och förslösar pengar å det grövsta. De som sköter sig måste ju betala pengar till de som har ”spenderbyxorna” på sig. Detta kommer givetvis leda till att kommunerna inte har något som helst incitament eller anledning att spara pengar. Ej heller kan man satsa långsiktigt, det gäller att omsätta alla de pengar man kan komma över och sedan ropa efter mer pengar, via staten, från de kommuner som inte varit lika snabba att sätta sprätt på pengarna på bästa möjliga sätt.

Inga kommentarer: