måndag 4 mars 2013

Är det 1965?

Kan ingen sätta stopp på vansinnet om TV-licensen? Nu är det alarmerande att folk använder jobbdatorer till att "njuta av Public Service, och därför kan de "smita" fråm TV-licensen (länk), som är ett "gigantiskt smithål".

Jag vill minnas att Povel Ramel hade en kul grej med en gatumusiker som tvingade alla förbipasserande att erlägga ”musikavgift”, vare sig de tyckte om musiken eller inte. Det låter väl knasigt? Men med de principer man har när det gäller att betala TV-licens är det ännu mer korkat och direkta principfel. Jag kan bara dra en enda slutsats av detta, och det är att avsikten med hela paketet är att bedriva propaganda, och man har gjort så en massa år och vill fortsätta med det. Men propaganda är fult – det vill ingen betala för, alltså måste det heta att det är objektiv information, fakta och utbildning. Det gör det i alla totalitära stater åxå, och det finns mig veterligt inte en enda radio eller TV-station som tillstår att de ägnar sig åt propaganda.


Men två saker är intressanta härvidlag; för det första att den effektivaste propagandan är dold och sker utan att man vet om det. Vanlig är selektionsprincipen, som även är svår att avslöja. Ett typiskt exempel på hur man använder den är i konflikten Israel-Palestina. Om palestinierna skjuter en massa raketer in i Israel, smugglar i vapen, samtidigt som man får massor av pengar i svenskt bistånd, är det inget Public Service (PS), nämner ett ljud om. Men om några muppar får för sig att åka till Gaza med båtar uppmärksammas detta och när israelerna vill kolla båtarna är helt plötsligt israelerna angripare. Samma sak om man tröttnar på att det kommer raketer mot civilbefolkningen i städerna runt Gaza och angriper med flyg eller går över gränsen. Då är israelerna angripare igen. Rastertekniken heter detta åxå, vilket innebär att lyssnaren/tittaren skapar sig en bild baserat på det man vill att denne ska få veta. Man ljuger egentligen inte, men det är inte fakta eller objektiv information. Man ger tittaren eller lyssnaren den bild man vill att denna ska ha av rätt eller fel.

Om vi hoppar till ”information och utbildning” finns lysande exempel på hur man tidigare bedrev ren propaganda i ett program som en gång hette ”Anslagstavlan”. Det är bara att titta på några avsnitt (sök på tuben), så är det idag helt uppenbart att det var ren propaganda, för ditt eget bästa lille medborgare. Idag framstår det naivt, men det var fakta, information och utbildning då, och man ska ha klart för sig att människorna för 30 - 40 år sedan, inte var dummare än vi är idag. Men kanske var de bara mer indoktrinerade i sin tro på PS.

Det andra är att till skillnad från hur det fungerade på kanske 20-30talet med affischer, och brandtal, är propaganda en långsam och planerad process som verkar under åtskilliga år. Man väljer ord, omskriver och hittar avsiktligt även på nya ord för att ändra folks inställning. Här kommer ett konkret exempel: Uttrycket ”Illegala invandrare” har man tydligen från politikerna hittat på ett nytt ord för, och sedan via PS beslutat att det ska heta ”papperslös”. Snackar vi om en nödsituation vid toalettbesök, kan man fråga sig? Men "papperslös" ger en mer ”tycka-synd-om-bild”, än ”illegal invandrare” vilket det egentligen handlar om. Personer utan skäl och laglig anledning att befinna sig i landet. Alltså trummar man in det nya ordet. Det är till och med så synd om dem, att de borde få någon form av allmän amnesti, eller i vart fall få tillgång till svensk sjukvård utan frågor tycker vissa politiker.

Jag vidhåller; den som tror att han eller hon inte är utsatt för propaganda idag i fruktansvärt naiv. I synnerhet i detta land. Men du ska ju betala för propagandan, och du kanske har en "kanalväljare" eller en dator. Då ska du tvingas till att betala för denna propaganda. Annars är du en ”licensskolkare” och problemet är enligt artikeln allvarligt, t.o.m. med att folk som har arbetsdatorer kan licensskolka genom att titta på PS, (som man gratis lagt ut på internet), utan att betala licens.

Får man lansera ett nysvenskt uttryck för de som vägrar betala idiotavgifter för att tvingas betala för propaganda och något de inte vill ha? Ok, här kommer det; ”sunt förnuft”. Bit i det TV-kontrollanter och Hamilton.

Som vanligt; jag skriver 2013 emedan det finns politiker och media (PS) som tror att det är 1965.

Inga kommentarer: