måndag 25 mars 2013

I PK-talibanernas land


Hur många vansinneshistorier om det amerikanska rättssystemet har man hört under åren? Muppar som stämt större företag på mångmiljonbelopp för att de helt enkelt varit idioter. Står det inte i manualen att man inte kan raka sig med en motorsåg, är givetvis företaget som tillverkar motorsågar skuld till alla skador som uppkommer vid motorsågsrakning. Massor med gosiga pengar till idioter och sist men inte minst deras advokater. Ni vet de som snackar med folk på akutmottagningarna för att på något sätt kunna koppla olyckor till företag som missat att skriva vad produkter inte får användas till.
Man har under åren hört massor med sådana exempel från USA, och undrat över vilket vansinnigt s.k. rättssystem de har.

Sedan läser man Avpixlat, och denna länk till DN.
Jag slås därvidlag av två saker. För det första att det är uppenbart att politikerna styr rättsväsendet. Rättsväsendet i form av domstolar, åklagare och polis, syftar inte längre till att upprätthålla lagen, utan att följa de instruktioner de får av politikerna. Vidare är de av skattebetalarna finansierade ombudsmännen inte alls ombud, utan i själva verket bara springpojkar för politikerna. Det senaste skrev jag för några dagar sedan om när man anmält till JO att Radiotjänst kräver datorinnehavare på ”licensavgift” (länk).
Det var alltså inget för JO att ta upp även om det är uppenbart att Radiotjänst bryter mot lagen som många påtalat. Betala din licensavgift och ”håll tyst lille medborgare”, är vad som gäller.

Det andra och helt vansinniga är skadeståndskraven. Varuti ligger förolämpningen ”att åka till talibanland”? Är det på något sätt rasistiskt? Vad det än är legaliserar enigt DO en ersättning på 200.000kr. Tusentals dör som en följd av dålig sjukvård i detta land. Ersättningarna till våldtagna är rent larviga, och som DN:s artikelförfattare, vem det nu är, påtalar att skadeståndet till Englas föräldrar blev 75.000kr. Det är alltså enligt svenskt rättssystem drygt två gånger värre att påstå att någon borde åka till ”talibanland”, än att våldta och mörda en liten flicka. Våldtäktoffer får en struntsumma, som aldrig betalas ut, då förövarna aldrig har ett öre, och brottsoffermyndigheten sänker beloppen till från en "myggfis i motvind" till något ännu mindre.

Jag skiter blankt i om vi pratar om brottmål eller civilrättsliga mål rent generellt, det är helt ointressant.

Vad är nästa steg? Advokater som följer efter muslimer med bandspelare och kameror för att kunna få en hacka av minsta antydan till ”främlingsfientligt uttalande”?

Jag kan inte längre ondgöra mig över det amerikanska rättssystemet. Det svenska är minst lika vansinnigt.

Förresten…blir du kallad för ”jävla svenne” eller ”svennehora” i ditt eget land är allt som det ska vara.

Inga kommentarer: