tisdag 12 mars 2013

Samhällets negrer


Egentligen finns det flera saker att blogga om idag, den första var rökningen, d.v.s. att man givit Folkhälsoinsitutet jobbet att hitta på nya trakasserier mot rökare (länk). Som man ropar och betalar för, för man givetvis svar. Det är bara att vänta och sannolikt kommer en rad med fiffiga förslag, för din egen skull lille medborgare, som inte fattar ditt eget bästa, som förhindrar dig från att röka.

Situationen är en ren paradox, å ena sidan tjänar staten massor med pengar på rökare rent generellt (ja, det gör man - sjukhuskostnader inräknat, jag kan berätta för den som vill), å andra sidan propagerar man mot rökning, och vi är nu nere på rent larvig nivå, men det har vi varit i åratal. Med detta menar jag att en ickerökare snart utsätts för cancerframkallande rök på snart 100m som ”passiva rökare”, och fimpar är ett rent samhällsproblem. Som vanligt kommer Folkhälsoinstitutet komma med massor med förslag och man kommer sannolikt nappa på en del av dessa, och som man i de artiklar runt detta jag läst hänvisa till andra länder, regioner, och så vidare för att finna stöd för det man vill göra.
Och med Folkhälsoinstitutet i ryggen kommer man presentera fakta och information, gärna med hur många man intervjuat om vad de tycker om rökning och om de finner det störande. Barn är givetvis bra i denna propagandakampanj så lekplatser kommer garanterat bli rökfria för att inte utsätta barn för farlig passiv rökning.

Vi har nu två stora problem. Det första är vetenskapliga belägg för hur skadlig tobaksrök de facto är utomhus. Vanligtvis är det hyfsad ventilation och den mängden skadliga ämnen någon i närheten kan rimligtvis inte vara skadlig för någon. Jag skulle misstänka att risken för någon att dö från ”passiv rökning” utomhus är betydligt mindre än den att bli dödad av en meteorit. Kanske är det så att de som får problem med lungorna stått i röken från majbrasorna, eller kanske har en miljövänlig vedkamin hemma som ibland ryker in.

Men det slutar inte där, man säljer alltså cigaretter. Samtidigt som kanske 2-3000 tar självmord varje år. Ungefär en tiondel av detta antal dör i trafiken. Hur många som avlider orsakade av misstag inom Landstinget vet ingen men siffran 3000 har nämnts, vill jag minnas.

Men om man folkomröstar om rökning rent generellt, är det givetvis så att majoriteten kommer att förbjuda rökning, rent demokratiskt. Problemställningen är mycket intressant och vi kan ånyo fråga oss om samhället är till för människan, eller människan är till för samhället. Detta samt hur representativ demokrati ska fungera kontra direkt demokrati.  Det är mycket fundamentala frågor som är värda att fundera på.

Men som rökare är man samhällets "neger", man förgiftar andra, ska tvingas in i någon liten skamvrå för att ta en cigarett eller en bra bit bort utomhus om i minus 20 grader utomhus, oavsett om det skadar någon eller inte, eller ens känner minsta forma av obehag. Det är väl snart dryga böter på att röka 100m från en sandlåda...ett barn kanske, och med mycket vilja kanske kunde tagit någon form av skada, rent hypotetiskt. Samhällets negrer - rökarna.
Agg mot folkgrupp är strängeligen förbjudet, men rökare är ju korkade och fattar inte sitt eget bästa - full logik.

Tja, man är ju en rökare sedan sådär 40år, utan en enda sjukdag.2 kommentarer:

Anonym sa...

FHI blev ju utflyttat från Sthlm till ÖSD och för att inte riskera minskade anslag känner de nog behov av att "profilera sig" strategiskt då och då... I det här fallet uppenbart helt utan konsekvensbeskrivning! Visst kan man vara överens om att det är hälsosamt att inte röka alls, men den enorma kriminella effekten som skulle bli av ett förbud har man ju helt missat. Landet Lagom har visat att det inte stämmer när det gäller antalet förbud.

Hur ska efterlevnaden klaras när man idag inte ens kan hålla fängelserna rena från knark?

Vad säger Skattemyndigheten om att på det här viset stimulera tillväxten som redan är av en svart marknad?

Dumheter! Själv slutade jag röka för mer än tio år sedan. Det var ett helvete. Till slut gick det med hjälp av att fick LÄRA MIG att använda snus! Men efter rökförbud, tror ni inte Bror Duktig strax skulle kräva snusförbud också? Och därefer?

Ulmerkotten sa...

Lugn bara, snusförbud kommer snart. Är man fegisar hänvisar man bara till EU. Är man lite tuffare, kör man gradvis fördyringar och hinder under ett antal år. Ja, bara för din egen skull lille medborgare.

Snart kommer bilder på läpp- och muncancer på snusburkarna. Dessa ska åxå ha diverse idiotiska varningstexter av typen "Du ser ut som ett uppblåst svin när du har en prilla, och kommer dö av läppcancer imorron."