lördag 23 mars 2013

En liten framtidsvision


Centerpartiet har tydligen något möte och man filosoferar runt att man blivit ett ”liberalt” parti, en del gillar det andra inte. Men vad spelar det för roll, det finns tre partier för alla som liksom inte vet vad de ska rösta på, det är Centern, Folkpartiet, eller KD. Den som röstar på Centern har ingen som helst aning och vilken konstellation som kommer att bildas efter valet, och därmed ej heller vilka Centern kommer att göra upp med. Man försöker tappert profilera sig med miljöfrågor och nu är man alltså även liberala. För ett tag sedan var det folkpartiets epitet och man kallade sig ”Folkpartiet liberalerna”, men det låter ju lite accepterande och fritt att vara liberal och därför har tydligen Centerpartiet tagit över det.

Men vad katten och egentligen! Att rösta på Alliansen måste vara ett riktigt nerköp för alla kärnväljare. Man kohandlar med Miljöpartiet och gör uppgörelser med Socialdemokraterna, och den som röstar på något av KD, C, eller FP, har inte en susning om vad de egentligen röstat på, och vilken politik som dessa partier kommer att driva. Tyvärr är det lika illa med de nya moderaterna, och det ser i dagens opinionsläge ut som Alliansen inte har en chans i valet, oavsett om de små stödpartierna får under 4% eller ej.

Så vad kommer att hända? Min gissning är att de nya moderaterna kommer att helgardera sig genom att efter valet gå i allians med socialdemokraterna. Man är så kissnödig att få sitta kvar vid makten, och alla vet hur länge vallöften gäller att den enda lösningen. Både med en (s-v-mp)-minoritetsregering eller en Alliansregering är man rökta. Den enda lösningen är att moderaterna sätter igång förhandlingar med socialdemokraterna, för att på så sätt kunna bilda en handlingskraftig regering med majoritet i riksdagen. Inte ens med stöd av mp kommer Alliansen ha en majoritet.

Men vadan denna turbulens? Varför skulle gamla moderater dela säng med meningsmotståndare? Tja, man har inget annat val, och makt i sig har ett egenvärde. Man kommer givetvis gömma sig bakom en massa svammel och floskelord, men man skulle kunna marginalisera alla mindre partier i ett slag.

Så frågan är hur procentfördelningen mellan partier kommer att se ut efter valet? Det är vad som kommer ligga till grund för en kommande regering. Min gissning är att Vänsterpartiet kommer att ligga på 6-7%, det är en siffra man har haft länge och är enbart baserad på de kärntrupper man har. Att kommunismen är en död ideologi biter inte på dem. Till detta kommer det feministiska inslaget, men det är vad jag tror att de får.
Miljömupparna (mp), kommer att tappa en del för uppgörelsen med moderaterna, men kommer ändå landa på runt 9-10%. Att tala om för deras väljare att det finns annat i världen än koldioxidutsläpp, och att Sverige är en litet skitland vars påverkan på den globala miljön är tröstlöst. Det har liksom blivit en religion, och epitetet miljötalibaner är rent träffande.

Centern och KD åker ur riksdagen. De har aldrig haft en trovärdig politik eller fört någon sådan. Opinionsundersökningar före valet kommer dessutom att visa att så blir fallet och då är en röst på något av dessa partier rent bortkastad. Folkpartiet klarar sig på att driva skolfrågor, men problemet är att skolorna är kommunala och inte statliga. Kanske kan man rädda skinnet genom att förstatliga skolorna igen. Men 6-7% är vad jag gissar att de får, och blir då i samma storleksklass som V.

Men skillnaderna mellan (s) och (m) har krympt de senaste åren, och de olika meningsskillnaderna har i stort sett försvunnit. Det går inte längre att skilja ett ”nymoderat” program från ett socialdemokratiskt. Moderaternas kärnväljare har lämnat partiet, de har tröttnat på Schlingmans och Kent Perssons ordbajsande. Man gör helt enkelt ett katastrofval och får 18% av rösterna. Väljarna vill ha tillbaka de gamla moderaterna, men de finns inte längre och samarbetet med de röda miljötalibanerna har visat att makt är viktigare än det man står för och sin ideologi. Man är på väg att gå samma väg som folkpartiet, KD och centerpartiet, som de senaste årtiondena hoppat i vilken säng som helst för att få vandra i maktens korridorer efter valdagen.

Den stora faran är SD, och man måste eliminera dem. Den enda möjligheten är att bilda en minoritetsregering med Löfvén som statminister och sedan delad regeringsmakt mellan socialdemokraterna och de nya moderaterna. Tyvärr räcker inte det till total majoritet i riksdagen, så de åligger socialdemokraterna att fiska partier på vänsterflanken (mp och V) ibland, och de nya moderaterna att få folkpartiet att rösta med regeringen i vissa frågor.

Det har liksom blivit något egenvärde i att eliminera SD. Det kan man ju finna mycket märkligt eftersom SD kanske får 15-18% i valet och blir tredje största parti. Bilden man försökt måla upp, med hjälp av media, lurar inte medborgarna längre. Att kostnaderna för invandringen är enorma och stiger exponentiellt med överenskommelsen om ”anhöriginvandring” blir allom uppenbart. Dessutom tvingade MP till sig en allmän ”amnesti” för de papperslösa på hösten 2013.

Arbetslösheten törs man inte längre presentera, eftersom den blivit ”svår att beräkna”, eftersom det är oklart hur man ska tolka siffrorna i synnerhet som man inte kan förutsätta att invandrare som kommer till Sverige inom en viss tid börjar förvärvsarbeta. Att det var illegala invandare som både fick tillgång till hela det svenska välfärdssystemet den första juli 2013, samt samma eller bättre villkor än de som arbetat i landet, och i synnerhet bättre än skolungdomar eller pensionärer stack givetvis i medborgarnas ögon. Våren 2014 blir krisen i Egypten dessutom akut. Det kristna kopterna börjar förföljas av det muslimska brödraskapet och minst två miljoner kopter flyr för sina liv, och en stor del till Sverige. Den svenska smältdegeln börjar riskera härdsmälta och kravallerna i de gamla miljonprojektsområdena tilltar. Politiken med acceptans och att alla som kommer till Sverige med ”synnerligen ömmande” skäl är inte längre hållbar, det inser alla. Landet kan inte haverera som en följd av falsk medmänsklighet. Man har återerövrat den ledande positionen från Danmark, och kan nu stoltsera med världens högsta skatter. Man är mycket nära att slå Lesohto när det gäller våldtäkter per capita, och svenskarna har helt enkelt fått nog.

Inga kommentarer: