lördag 17 augusti 2013

Onödigt djurplågeri


Jag bojkottar halalslaktad mat.

Det gör jag av två skäl: Det första är att jag inte accepterar att matsortimentet ska anpassas efter för oss främmande och direkt dumma och vansinniga krav. Det finns ingen som helst logisk anledning till att inte äta fläskkött eller djuren ska halalslaktas. Alltså accepterar jag inte att svensk kosthållning eller den mat som erbjuds ska på något sätt anpassas till dessa krav. Vad är nästa steg? Bara halalslaktad mat och inget fläskkött i alla skolor och livsmedelsaffärer för att det finns muslimer som kommit till detta land?

Det finns inga som helst logiska krav eller medicinska anledningar till sådana förändringar, och alltså är det rent vansinnigt att anpassa sig till eller ens acceptera ändringar baserat på islam eller krav från muslimer. Hade det funnit någon som helst logik hade väl saken varit diskuterbar, men hänvisningar till koranen eller imamer är rent löjeväckande som argument. Visst, man hade kanske problem med trikiner i fläskkött i arabvärlden för sådär 1400 år sedan, och då kanske ett förbud mot fläskkött var logiskt. Men idag, 2013 i Sverige känner vi till problematiken och har löst den. Alltså finns det ingen som helst anledning att inte äta fläskkött. 

Passar inte fläskkött t.ex. i skolmaten är det bara att vara hungrig. Precis som för vanliga svenska, men ej muslimska elever, kan man inte ställa speciella krav på maten. Vissa maträtter ratas säkert av en majoritet, men det betyder inte att eleverna kan ställa krav på att inte just dessa ska serveras.

Den andra anledningen är att halalslakt inte är något annat än rent djurplågeri. Det kanske har mindre betydelse när det gäller mindre djur som hönsfåglar, men rör det sig om större djur som får, kor eller liknande är det inget annat än rent onödigt djurplågeri och är som sådant förbjudet i svensk lag. Jag anser det är helt onödigt att orsaka onödigt lidande för djur. Inte för att jag är någon militant djurvän, utan bara för att halalslakt uppenbarligen orsakar onödigt lidande för djuren. Den gängse slaktmetoden är att man har en liten slaktpistol som skickar in en spik i hjärnan på djuret och orsakar hjärnblödning och djuret är stendött på någon sekund. Att skära halsen av ett större djur är en dödskamp på flera minuter. Alltså köper jag inte halalslaktat kött, och det spelar mindre roll var ett djur halalslaktats. Det helt onödiga djurplågeri man ägnat sig åt, om det så är i andra länder är helt sekundärt.

Nu kan man ju tro att djuren bedövats innan de halalslaktats. Men här har vi en paradox – saken är den att ”…djuret måste vara vid medvetande när det möter Allah”. Alltså tillåts inga bedövningar eller sövningar. Även om man skulle göra detta uppstår problemet att eventuella bedövningsmedel/sömnmedel man använder skulle bli kvar i djurets kött. Kvarstår gör ett antal flyktiga gaser som skulle kunna göra djuren lite lulliga, men vad är det som säger att djuret känner mindre smärta för att det är ”lulligt” av någon gas? Kanske mindre dödsångest, men definitivt inte mindre smärta.

Så jag bojkottar allt som är halalslaktat. Det kan du åxå göra. Här kommer ett tubklipp på hur halalslakt går till (länk).

Men vidare är det ju så att Axfood, som är en storleverantör till våra livsmedelskedjor kör med halalslaktat kött för att ett stort kundsegment kräver det. Gissa vem som är chef för miljö och socialt ansvar på Axfood (länk till svaret)? Man trodde att en person med mp-förflutet inte skulle gilla djurplågeri, men det man får i plånboken väger tydligen tyngre.



Inga kommentarer: