onsdag 21 augusti 2013

Priset för naivitet eller okunskap


Det är givetvis alltid sorgligt när folk blir dödade eller skadade, oavsett partifärg, religion eller vad det må vara (länk DN).

Men man frågar sig vad svenska vänsterpartister har i Somalia att göra? Hålla en föreläsning på universitetet i Mogadishu? Man var alltså delaktiga i ett internationellt projekt ”inom Vänsterpartiets arbete.” som SvD skriver på denna länkUpsala Nya Tidning (UNT) anger att det skulle röra sig om något demokratiprojekt på denna länk.

På det hela är hela historien bara konstig. Det första som slår mig är att defaultvärdet för kommunism som vänsterpartiet står för är inte demokrati. Kommunister tror på politikernas totala överhöghet och förträfflighet. Det hela har vi kunnat se i alla kommunistiska stater och kan än idag se i ett fåtal kvarvarande, som Nordkorea, Kuba och Venezuela. Total kontroll över media och den information medborgarna får garanterar att de röstar rätt i valen. Tryck- och yttrandefrihet är kontrollerat samt styrt av politikerna. Skillnaderna mot hur det fungerar i Sverige är ganska små. Nätet har dock börjat slå hål på denna bubbla. Därför finns denna blogg, men som givetvis är fetbannad av t.ex. SvD, och inga länkningar hit visas (kolla gärna på SvD:s blogglänkningslista vid artikeln).

Det andra som slår mig är kanske den efterklokes reaktion. Till och med jag vet att Al-Shabaab är aktiva i Somalia. Detta är alltså en terrorstämplad organisation som jobbar med Al-Qaida. Så vem är förvånad när man hittar, och försöker tillfångata en ”otrogen” svenska som kanske skulle inbringa massor med pengar i lösensumma?

Det tredje är den generella naivitet vänsterpartister måste ha. Livet har lärt mig att det finns fundamentala skillnader i människovärde, aspekter och åsikter som det bara är att acceptera. Detta är mycket svårt att fatta om man levt i Sverige med våra värderingsgrunder, och kanske varit på några interrailresor samt chartersemestrar. Det finns inget rätt eller fel, det är bara att fatta. Bilden är oerhört komplex. Men med koppling till nyheten är det helt enkelt så att det en svensk politiker kan komma med i Mogadishu och lära somalier något är rent larvigt. De fundamentala värderingsgrunderna är så totalt olika att en föreläsning från en vänsterpartist, eller vem som helst när det gäller politik baserat på våra värdegrunder eller demokrati bara leder till frågeställningar och förvirring. Sverige är ett litet land i världen, uppe i norr och vi har inget som helst proklamationsrätt på vad som är rätt eller fel. I synnerhet inte i ett muslimskt land.

Ok, Al-Shabaab består av muslimer som läser koranen i detalj. I denna står det i klartext att alla otrogna ska dödas och den som dör i processen kommer till himlen. Så vad är problemet? Om nu en otrogen kvinna som inte klär sig som Al-Shabaab anser är passande, är det väl inte konstigt att man avser döda henne?

Förresten; googla lite på ”Fuad Shangole”. Det var en ”svensk” som återvände till Afrika för att bli en höjdare inom just Al-Shabaab, och beordrade avrättningar, stympningar och annat. Svensk medborgare givetvis, efter att ha varit imam i berikarområdet Rinkeby sådär 10 år.

Om jag åker till Iran med en amerikansk flagga och pornografiska skrifter i bagaget, behöver man ju inte vara orakel för att fatta konsekvenserna. Åker man till Somalia för att prata om demokrati…

2 kommentarer:

Tomén sa...

Varför lyssnar inte dessa svenska medelålders blåögda naiva kvinnor på Expressens journalist Ludwig Holmberg när han säger att dessa människor kommer från en annan värld?

Ulmerkotten sa...

Du tar upp en intressant aspekt. Jag tror det är ren naivitet och okunskap. Man (eller damen i fråga), tror att man kan åka till andra länder, kulturer och religioner och predika vad som är rätt eller fel.Det kan man inte. Vi har våra värderingsgrunder, vår historia, och grunder i kristendomen. Att tro att det skulle vara någon form av information eller utbildning i Somalia är rent dumt. Sedan har jag ju avhandlat riskerna man inte ha borde negligerat i bloggen.