torsdag 29 augusti 2013

Skolverkets fokus


Såvitt jag vet är Lundsberg ett hedervärt lärosäte där många av högre dignitet och sedan många år gått. Man har nollningar. Visst, det är en mycket gammal tradition och kanske gick något överstyr (länk). Sådant händer, och jag vill minnas nollningar som man definitivt kan ifrågasätta. Någon skrev att det handlar om att först bryta ner en elev, och sedan bygga upp eleven bit för bit. Visst, så fungerar det i en hierarki – jag har själv brutits ner när jag gjorde lumpen för att med tiden byggas upp till en soldat från att inte varit mer värd än hästskit. ”Solisar” d.v.s. nyinryckta skulle skrattas åt och trakasseras av alla. Med tiden blev man en person fick en identitet och respekt. Det är inget konstigt alls.

Nu gick visst något med ett strykjärn lite överstyr, men hela historien är rent vansinnig. Vi pratar om kultur och tradition. Är det någon som gör en koppling med smärtan och det som händer i detta land när det gäller omskärelser av spädbarn religiösa skäl? Nix, det blundar man för. Men ok, någon råkade gå för långt med ett strykjärn, sannolikt inga bestående men eller annat, utan bara lite smärtstillande. Men hur är det med omskärelser av småbarn som man blundar för? 

Men hela styrelsen på Lundsberg kastar in handuken. Flera hundra elever behöver undervisning deras föräldrar har betalat för.

Om du frågar mig, är det bara en kortare tidsfråga innan de som dragit upp denna historia kommer att ombedjas söka andra tjänster eller lämna sina politiska uppdrag. Hela historien är egentligen bara larvig, Lundsberg är en del av svensk tradition och kultur. Kanske händer småsaker som nollningsskämt som blir fel, men det är försumbart i sammanhanget.

Till sammanhanget, och den koppling jag gör är den grundskola min son går på. Jag skulle göra en lång lista på allt som är riktigt uselt. Egentligen och grunden för det hela är att ansvaret för skolorna nu ligger hos kommunen. Detta har lett till att BUN (Barn och Ungdoms Nämnden), som verkar bestå av en skog tvehågsna politiker med en budget som inte medger ens de mest fundamentala sakerna. Utrustningar är rent museala och trasig museal sådan. IT-projekt blev för dyra. Skolmaten är så usel att föräldrarna tvingas utrusta eleverna med matpengar. Ett massivt missnöje i lärarkåren, och man byter rektor som regel vid varje ny årstid. Men mobbing och andra diskriminerande saker straffas hårt och vi föräldrar ska skriva på larviga utskick. Skolverket till glädje. De skulle aldrig drömma om att stänga denna skola.

Så visst kan man klaga på Lundsberg kanske. Men det finns betydligt större problem rent generellt med det svenska skolsystemet. Man kan ju börja med förstatliga skolorna, och betrakta lärare som tjänstemän som gör ett arbete för att utbilda våra barn i st.f. underbetalda slagpåsar i den kommunala budgeten.

2 kommentarer:

Kastor sa...

Logiken att stänga Lundsberg skulle tillämpad på de sjukhus som låter patienter fara illa (i bland med dödlig utgång)vara att stänga dessa sjukhusen och skicka hem patienter och personal.

Ulmerkotten sa...

Visst, de patienter som som upplevt onödig smärta. Socialstyrelsen borde stänga dessa sjukhus och kasta ut alla patienter på gatan. Samma logik.