söndag 30 mars 2014

Glufs sa den ryska björnen

För några dagar kunde vi läsa att inga förband skulle stationeras på Gotland. Man har slaktat hela försvaret till ett rent skämt, och inga pengar allokeras till försvaret. Samtidigt kan man läsa att ryssarna givetvis inte har några planer på att invadera Ukraina (länk).
Givetvis är det så…hur många gånger i världshistorien har man berättat sina militära planer innan man sätter dem i verket? Sanningen är inte en enda, så därför är uttalandet helt larvigt. Det kan lika väl vara sant som falskt. Vad vi däremot vet är att Ryssland under ett antal år rustat upp sin krigsmakt och nu börjar man använda sig av den styrka man har. Jag tog och lyssnade på riksdagens interpellationsdebatt om detta och antingen roar man sig med nostalgisk skitkastning om vem som bär ansvaret, pengadribbel eller som i fallet försvarsministern med rent falska förespeglingar om att Sverige skulle ha ett försvar (länk).
Låt mig citera: ”Bättre förmåga och högre beredskap. Ansvarsfull ekonomisk politik.”, och givetvis med en del kastande av skit på socialdemokraterna. En klassiker.
Men låt oss sätta hela debatten i ett perspektiv. Man snackar alltså om kanske 100, eller 500 miljoner. Det går 1000 miljoner på en miljard. Det sista uttalandet från ÖB var att det svenska ”försvaret” kanske skulle kunna hålla en vecka som bäst. Han fick en del skit för detta, men han borde faktiskt veta hur läget är och status på det svenska ”försvaret”. Det svenska ”försvaret” kostar knappt 40 miljarder, emedan man lugnt kan räkna med att kostnaderna för invandringen ligger på det tredubbla. Vi pratar alltså om kanske 120.000 miljoner. Siffrorna är liksom svindlande för varje medborgare och ingen normalfuntad har någon skillnad på miljoner och miljarder.
Så låt oss ponera att den ryska björnen finner att i synnerhet hamnar mot Atlanten men även total kontroll över Östersjön är intressant. Man börjar med Gotland, totalt oförsvarat och mums. Vi har inte ens kraften att återta Gotland. Sedan har man en bra språngbräda.
Hur allvarlig situationen är kan belysas av denna artikel, där flygvapnet ägnar sig åt s.k. kannibalism för att få upp något enstaka plan i luften. (länk 1, länk 2). Flottan kör sina övningar i hamn eftersom man inte har pengar att göra dem till havs (länk). 
 
Men sjuklöverns politiker tycker det är betydligt viktigare att välkomna alla migranter som har lyckats smuggla sig till Sverige, landet som flyter av bidrag och honung för alla. Vad Putin har för planer, eller hans efterträdare vet vi inte. Kanske kommer en tomte som Kim Jong Un som tycker att Sverige ska anfallas för att vi inte har samma frisyr som han. Kort sagt; det tar tiotals år att bygga upp ett försvar värt namnet emedan omvärlden kan förändras på betydligt kortare tid. Den hotbild man hade för två år sedan gäller inte idag.

Försvaret söker desperat folk, men det är givetvis bara några få som vill ställa upp eftersom man betalar sämre löner än vad som gäller för städare. Men ovanpå detta kan man tvingas till utlandstjänst, givetvis även det dåligt betalt.
Fortsätter det på detta sätt är det bara en tidsfråga innan situationen den ryska björnen tycker det vore bra med kontroll över hela Östersjön och få en hamn mot Altanten. Glufs!

Inga kommentarer: