onsdag 2 december 2015

En herre med fåglar i burar

Jag var för länge sedan i Bangkok. På ett tempelområde gick en herre runt med burar med fåglar, och ville ha pengar för att släppa dem fria. Man behövde inte många hjärnceller för att fatta att om turisterna var villiga att betala för detta skulle det enbart leda till att fler fåglar blev fångade och instoppade i burar, antingen av personen i fråga men givetvis i förlängningen av alla som ville göra pengar på detta som affärsidé.

I samma stad var det kvinnor som satt och tiggde med barn, och en del av barnen var lemlästade i ansiktet. Det kan mycket väl vara så att barnen inte var deras egna men hade lemlästats för att få högre ”tycka-synd-om”-faktor, men det kan även vara så att barnen lemlästats av sina mödrar för att man skulle klara sig som tiggare i en stad där konkurrensen mellan tiggarna var stor.

Slutsatsen jag drog av detta var givetvis att man aldrig ska ge pengar för något man tycker synd om, djur eller människor. Det skapar bara en alltmer lukrativ marknad för detta, och det är rent naivt att tro att man gör någon skillnad eller förbättrar något.

Alltså, kommer jag aldrig ge en tiggare ett öre. I synnerhet om de är ett importerat problem från ett annat land och dessutom tvingas betala till kriminella som vi kan läsa på dessa båda länkar (länk 1, länk 2).

De enda personer jag ger pengar till är svenska hemlösa, som givetvis blivit utkonkurrerade av de hitresta yrkestiggarna som kallas EU-medborgare. Så låt oss använda klarspråk. En svetsare är en svetsare. En elektriker en elektriker. En tiggare en tiggare – och inte en EU-medborgare/migrant. Men ett stort tack för det importerade problemet Reinfeldt och Löfvén!
För ni upplåter väl era hem till ”flyktingar” och stackars EU-medborgare eftersom vi ska känna solidaritet för dessa ”utsatta” människor? Jasså inte…men snacka går ju alltid. S.k. PK-svenska verkar ju fungera.

Nu ska vi alltså betala sanslösa belopp via skatten för de som lyckats smuggla sig hit genom hela Europa, samtidigt som det finns runt 60 miljoner riktiga flyktingar i världen. Samtidigt tar regeringen pengar alltmer från den riktiga hjälpen till riktiga flyktingar i konfliktområden, till att finansiera boende och annat till de som lyckats smuggla sig hit. Ovanpå detta har man mage att svamla om olika fantasifulla sätt att få alla dessa hundratusentals i arbete genom integration och olika satsningar och stödåtgärder.

Visst, problem man inte ser finns inte, eller hur? Men en frysande kvinna på gatan i decemberkylan, med ett lemlästat spädbarn i famnen i Stockholm finns för de som passerar och är tillräckligt naiva för att ge en slant i den lilla pappmuggen.

Inga kommentarer: