tisdag 15 december 2015

Rättsröta med ministerstyre?

Någon skribent vid namn Lars Lindström på Expressen skriver att det dödliga våldet minskar. Artikeln är ett enda stort svammel, utan konkret substans. Kanske borde hr. Lindström satsat på att bli romanförfattare.

Givetvis ges inga som helst referenser eller annat relevant. Jag ids inte ens leta upp statistik på saken men mot bakgrunden av alla skottlossningar i Stockholm, Göteborg och Malmö, kan detta inte vara annat ett skämt. Det finns alltså två alternativ; det första är att rättsväsendet lyckats dölja mord och dråp som olyckor. Kanske var det en olyckshändelse att någon råkade befinna sig i kulans väg? Eller varför inte den letala sjukdomen ”akut blyförgiftning”, som var självförvållad, alltså en form av självmord? Det kanske låter larvigt att dra upp detta, men det är faktiskt så att man lyckats sopa hela våldtäktsstatistiken under mattan. För några år sedan låg Sverige god tvåa i våldtäktsstatistiken internationellt per capita, men detta nämns inte ens och antalet fällande domar i våldtäktsmål är ett rent skämt. Jag har läst om friande domar, där den åtalade inte kunde svenska och inte fattade att kvinnan inte vill ha sex. Ärligt talat, tror någon på denna motivering? Vidare vet alla idag att chansen att få en våldtäktsman fälld är lägre än att vinna på Lotto, och även om en fällande dom skulle utdömas mot alla förmodan, blir det symboliska skadestånd som den dömde inte kan betala.

Så nu går alltså rättsväsendet samma väg när det gäller dödligt våld. Det gäller ju att dölja att man skapat ”utanförskapsområden” med ren gängkriminalitet. Alltså, och sannolikt på fiffiga sätt kan man dölja problemet. Om jag ids ska jag gräva i detta, men jag kan svårligen tänka mig att det dödliga våldet minskat. Men det skrämmande är att politikerna kan manipulera rättsväsendet för sina syften.

För några dagar skrev jag om att Svea Hovrätt, som baserat på ”behov” fattade ett juridiskt beslut. Tyvärr verkar det som hela rättsväsendet havererat, och styr egentligen av regeringens politiker. Kanske en direkt grundlagsvidrig form av ministerstyre med bulvaner, där A säger till B, som instruerar C, och ”rekommenderar” D, för att spårbarheten inte ska finnas till A.

Att antalet våldtäkter gått ner de senaste åren? Förmodligen inte. Vi har sannolikt nått förstaplatsen när det gäller våldtäkter, vi låg ju god tvåa i världsstatistiken per capita efter Leshoto (om jag minns rätt).

Att det dödliga våldet minskat? Förmodligen inte.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att det totala dödliga våldet har minskat äger nog sin riktighet.

Det som dock ökar är invandrarvåldet. När den arabiska impulskontrollen kombineras med skarpladdade vapen så händer det grejer.

Ulmerkotten sa...

Nix. Tror jag inte ett dyft på.

Anonym sa...

Det kan också mycket väl vara så att totala antalet våldshandlingar är detsamma (eller till och med fler) som tidigare men att kompetensen att vårda traumavåld har utvecklats och därmed fler överlever.

Tror dock att anmälningsbenägenheten är närmast 100% när det gäller dödligt våld.

Ulmerkotten sa...

Jag tror inte alls anmälningsbenägenheten är 100%. Det förutsätter att man hittar kroppen, och det ligger i mördarens intresse att sopa igen alla spår, som t.ex. att göra sig av med liket.