onsdag 13 februari 2019

Drabbat av brott?


Kan ett område bli drabbat av brott? DN flashade en nyhet om att 15 bilar drabbats av bilbränder i Gävle på ett och ett halvt dygn. Denna artikel är publicerad igår. 
Kan ett område drabbas av skottlossningar, bomber eller kan ett område drabbar av våldtäkter?


Vad jag fiskar efter är att ”drabbas” är ett ord jag kopplar till olika oförväntade katastrofer som skogsbränder, laviner, stormar, strömavbrott  eller jordskred. Om man i stället byggt upp segregerade områden med gängkriminalitet, droghandel och personer med rutten kvinnosyn är det något som inte kan förvåna någon. Det är en direkt konsekvens av förd politik viken många har varnat för. Det är inget ”hoppsan” det behövs mer hjälp, stöd samt saft och bullar. Man kan drabbas av en sjukdom, men att 15 bilar brinner upp på kort tid är något som inte borde överraska någon. Ska vi använda ordet drabbas, fungerar det månne på de som nu har fått sina bilar uppeldade.

Man använder journalistiskt ordet drabbas på ett rent felaktigt sätt, för att på så sätt släta över det inträffade och få en ”hoppsan-effekt”, som är direkt felaktig. Vi pratar om planerade dåd inget annat. Media är totalflata när det gäller åsikter och krav på åtgärder, samma sak när det gäller bombdåd, skjutningar, våldtäkter och mord.
Media rapporterar lite mjäkigt om det inträffade men varken de eller politiker kommer med några specifika krav. Man ska tydligen tro att bilarna självantänt som av en ren händelse. Lyckas man få fast något slyngel som orsakat skador för miljonbelopp blir straffet lite samhällstjänst på sin höjd. Vi pratar alltså om skador för miljonbelopp, inte några småkostnader för privatpersoner, fastighetsägare och försäkringsbolag.

Problemen är många, allt från rättsväsende, berikarområden, straffprinciper till media och politiker för att nämna några. Men det är bara inte accepterbart att elda upp bilar och sedan komma undan med rena skämt till straff i ett rättssamhälle, och ej heller total mängdrabatt på straff eller att det finns förmildrande omständigheter.
Min fråga är är; blir bilarna och skadorna mindre samt kostnaderna mindre för att att gärningsmannen är ung eller haft en för liten julgran? Det är dags att se brottslighet baserat på orsakade skador och risker, inte med skygglappar om hur synd det är om gärningsmannen och förståbart, eller hur ung denne är. Ingen av dessa faktorer gör skadorna mindre.

Eldar man upp en bil idag kan man lika gärna tända på tio till, det blir samma straff och är man minderårig blir straffet ett rent skämt. Lite samhällstjänst är uppenbarligen regel.

Mördar man någon med berått mod och skjutvapen som jag skrev om i mitt tidigare inlägg, kanske två års sluten ungdomsvård. Hotellvistelse i eget rum, gratis förplägnad med saft och bullar alltså, i väntan på att kunna återgå till att kunna återgå till tidigare illegala verksamhet och få en högre position i den illegala organisationen.



Inga kommentarer: