torsdag 14 februari 2019

I miljömupparnas flumhörn


Denna dag tänkte jag ta upp något som irriterar mig. Miljömuppar skyller varenda partikel som finns i luften i städerna på dubbdäck. Man vet inte ett dyft om var partiklarna i luften kommer ifrån, men har en defaultinställning i hjärnan som säger att allt ska skyllas på bilisterna. Givetvis länkar man alla lungåkommor till bilister och dubbdäck. Så låt oss fråga om det är så och var partiklarna kommer ifrån och vilka som är vållande.


För det första eldas massor med hus av olja vilket genererar partiklar i massor. Den som tittat inne i en skorsten fattar vad jag menar. Även om man eldar med ved genereras partiklar av olika storlekar som kommer ut ur skorstenen. I en stad där oljeeldning är generellt förekommande är det givetvis så att partiklar dalar ner och kan mätas. Är det rörelse på en gata är det givetvis så att de yr runt.


Sedan var det dubbdäck. Det är alltså små stålpinnar som sitter i däcken, visst är det så att de genererar partiklar när de nöter på asfalten. Men dessa stålpinnar är platta och om man inte gör en rivstart på ren asfalt torde mängden genererade partiklar vara i det närmaste försumbar. Vidare och om det är så att man anser att Stockholms gator genererar farliga partiklar, varför inte välja ett annat beläggningsmaterial än asfalt som är relativt mjukt?

Men den stora boven i detta drama är inte bilister eller däck. Det är att man från inte använder sand längre utan grovt grus, med partikelstorlek uppemot 5 mm. Detta fastnar i bilisternas däck, är vasst d.v.s. förstör däcken, och river även upp asfalten. Ju större och vassare partiklarna är ju större nötning på vägbanorna. Om du inte tror mig; prova att ligga på en spikmatta med 1000 respektive 5000 spikar. Viket tror du känns mest per ytenhet?

Alltså, ju större partiklar, ju hårdare och ju vassare de är resulterar i mer betydligt större nötningar på ett underlaget
.
Men allt ska skyllas på bilismen och dubbdäck, det är en regel för miljömupparna för att kunna hitta på klimatzoner, differentiera biltullar eller hitta på nya pålagor för transporter av varor, tjänster och bilister.

Men kära miljömuppar i synnerhet i Stockholm. Det har kommit ett antal rapporter om att mängden partiklar i luften i tunnelbanan är mångfalt högre än på t.ex. Hornsgatan (Er snuttefilt). Dessa rapporter påtalar att luften i tunnelbanan innehåller mångfalt fler, mindre och farligare partiklar är luften i staden. Det är bara att Googla själva så finner ni ett flertal rapporter om detta.

Men som de verklighetsfrämmande miljömuppar ni är kanske det känns tryggast att krypa tillbaka i hörnet med likar och mumla mantrat ”Dubbdäcken ska väck!”

Eller kanske vill ni miljömuppar ta upp att man importerar miljontals ton sopor och eldar upp i detta land? (Googla igen). Det genererar väl inga växthusgaser, eller hur?
Nästa mantra till er i hörnet: ”Vi ska alla beskatta – så vi kan fortsätta skratta. Fiser en ko - det blir ny skatt må du tro!”


Ja, editorn suger...läs texten och strunta i resten.



Inga kommentarer: