lördag 9 februari 2019

I det lilla landet med tagelskjorta


Vi har alltså ett litet skitparti i riksdagen som sitter på ministerplatser. (länk) Hade det varit val idag hade de sannolikt åkt ur riksdagen totalt. Man har en minister vid namn Per Bolund (MP) som verkar vara från en annan planet och inte fatta verkligheten. Han har tydligen kommit in i syretältet (regeringen) och hittat på massor med massor med skatter och pålagor med en rivstart.

Med ljus och lykta har han letat upp nya beskattningsobjekt baserat på ett påhittat miljöflum. Man snackar om ”grön skatteväxling”. Detta innebär enbart beskattning av de saker miljömupparna för tillfället inte gillar eller tror är miljöpåverkande. Alltså läser man i artikeln ”Gruvnäringens användning av diesel i sina arbetsfordon subventioneras i dagsläget med 89 procent av energiskatten och 40 procent av koldioxidskatten. Dessa lättnader föreslås att slopas helt, vilket beräknas leda till 340 miljoner kronor i extra skatteintäkter per år.” Är det någon som får ut någon logik av denna text? Lägger vi ihop procentsatserna hamnar vi på 129%, alltså att staten skulle betala 29% mer än vad bränslet kostar till gruvbolagen. Staten skulle alltså tillhandahålla skattebefriat bränsle till gruvbolagen och ovanpå detta betala gruvbolagen 29% för varje liter de använder.


Sannolikt är det inte så, utan man menar att man har 89 och 29% rabatt på dessa skatter. Men det är inte vad det står, det står ”subventioneras” vilket är något helt annat. Subvention är när man bekostar något som betalas genom allmänna medel till viss del och som kostar mer än användarna betalar. Ett typexempel är kollektivtrafik som just subventioneras med ca 50%. Nu ska vi även komma ihåg att det är moms på dessa skatter. Visst är det logiskt med moms på skatter? Man frågar sig vilket ”mervärde” det ger att få betala energi och koldioxidskatt.

Men miljömupparnas knasigheter kan man stapla på varandra. Kortsiktighet med tageltröja är två kännetecken. Man kan även notera att just miljömupparna är de som har högst kostnader för flygkostnader i regeringen.

Men tillbaka till Bolund: ”Det föreslås också att energi- och koldioxidskatten för användandet av fossila bränslen i kraftvärmeverk ska höjas, med förväntade skatteintäkter på omkring 444 miljoner kronor per år som följd.” – Det här är två miljöskadliga subventioner som funnits under en lång tid, men som vi nu vill avskaffa, säger Per Bolund.”.

Här kommer ett scoop för Bolund. Miljontals ton av helt osorterade sopor importeras till detta land varje år. De bränns i värmeverk, och ger enorma mängder växthusgaser och sannolikt massor med miljöfarliga utsläpp. Men det tar ingen politiker upp, och i synnerhet inte Bolund varandes miljömupp.

Men det lilla landet Sverige står för kanske en promille av global miljöpåverkan. Man kan ju även diskutera hur stor denna globala miljöpåverkan är. Ovanpå detta är anser jag att ordet ”kemikalier” är rent vansinnigt och används avskräckande som i fallet ”kemikalieskatt”. Allt är kemikalier. Vatten är en kemikalie och vårt vanligaste lösningsmedel som alla använder och dricker. Vad som är hälsoskadligt är en sak som kan diskuteras. Miljömupparna har uppenbarligen en tankesmedja för att hitta på idiotord som främjar deras politiska och kortsiktiga syften. Det handlar givetvis om att dra in så mycket skatt som möjligt baserat på kortsiktiga flummerier. Bolunds flummerier är 1.5 miljarder, och miljömupparna har alltså flaggat för totat 15 miljarder, för att nå ”miljömålen”.

Vilka idioter röstade på dessa muppar? De är rena kommunister med gröna skygglappar, inget annat. Samt med någon naiv föreställning om att det lilla skitlandet Sverige ska vara världsledande och ta på sig tagelskjortan.Inga kommentarer: