onsdag 6 februari 2019

Miljömupparnas kortsiktiga flummerier


Med åren blir man alltmer skeptisk mot alla larm och domedagsprofeter. För en massa år sedan var det en skogsdöd som, om inte drastiska åtgärder gjordes skulle förstöra hela den svenska skogen. Det hade med luftföroreningar i synnerhet från England vill jag minnas.

Sedan var det att ozonlagret höll på att försvinna och ozonhålet blev allt större i synnerhet över sydpolen.

Autistiska eller krigstraumatiserade barn från andra länder, en diagnos som bara försvann. Sedan har det ju funnits massor med olika hälsolarm. Minns ni t.ex. larmet om att all friterad mat kunde orsaka cancer? Hälsoråd och hälsolarm om vad som är nyttigt struntar jag blankt i, ty de duggar tätt och är inget att fästa sig vid. Det börjar bli likadant med miljömuppiga rapporter om miljöpåverkande risker och katastrofer.

Men det intressanta är den senaste och pågående debatten om klimatförändringar. Om vi tar det från början var det så att man slöt ett avtal i Kyoto om att att minska växthusgaserna. Skitsmart, det var politiker som på så sätt kunde dels ge intrycket att de tog ansvar för den globala miljön, men kunde åka hem och höja alla skatter på fossila bränslen. Man ville ha Kina med i båten, alltså fick de öka sina utsläpp. Detta avtal tecknades redan 1997 vilket alltså är 22 år sedan. Det hette ju först att temperaturen skulle drastiskt stiga p.g.a. växthuseffekten. Nu blev det inte så och domedagsprofeterna hade fel. Det är inte heller klarlagt om eventuella temperaturförändringar beror på naturliga faktorer och variationer som normal inträffar av olika orsaker.

Men nu inträffade ingen drastisk temperaturhöjning av ”växthuseffekten”. Då fick det heta ”klimatförändringar”. Så nu menar man att i stort sett alla naturkatastrofen beror på olika utsläpp. Är det varmt är det klimatförändringar. Är det kallt är det åxå klimatförändringar. Även om variationerna är stora beror det även på just klimatförändringar. Händer katastrofer som jordskred eller annat beror det på klimatförändringar. Det enda man inte lyckats skylla på utsläpp av olika gaser är jordbävningar.

Men det fiffiga med Kyotoavtalet var att det gav grönt ljus för att åka hem och sedan hitta på olika skatter i synnerhet på oljeprodukter. Man hittade även på ”utsläppsrätter”, vilket i sin tur betydde att man kan sälja utsläpp av ”växthusgaser”. En modern form av avlatsbrev alltså.

Nu ska man ha klart för sig att det finns ingen som biter den hand som föder. Är man forskare och lever på olika statliga bidrag eller stöd, skulle det alltså vara att bita handen om man kommer fram till som understödjer det man håller på med. Handen som föder är i sin tur mycket beroende av att få in de skatteintäkter vi pratar om. Man kanske inte kan påstå att rapporter och forskning är direkta lögner, men säkerligen direkt färgad av uppdragsgivarnas önskningar.

Men mest noterbart är hur miljömupparna agerar. De har uppenbarligen skygglappar och är mycket kortsynta. Först var kärnkraft samma sak som atombomber och härdsmältor. Sedan biobränslen, energiskog , E85 och vindkraftverk. De vänder kappan efter vinden och tror att varenda litet utsläpp av koldioxid förändrar världsklimatet. Om inte det, ska vi ta på oss tagelskjortan och visa alla andra länder hur det ska fungera. Tagelskjortan är givetvis alltid högre skatter på fossila bränslen, en klassiker som klirrar i statskassan. Idiotiska påhitt med elcyklar eller vindkraftverk som uppenbarligen inte fungerar. Elbilar är på modet och nu har man just upptäckt att batteriframställning är förbaskat miljöbelastande, motsvarar 10.000 mil. Sedan har vi problemet med elnätet; om man vill ladda en elbil på hyfsat kort tid, någon timme eller så kräver det massor med el och nya eldragningar som ingen har hemma, eller tillgång till i närheten av huset. Nu är det även rätt kallt ute så batterier har en mycket lägre kapacitet. Visst, elbilar kanske är något för vissa tillämpningar och kanske blir något om 5-10 år men är inte ett alternativ för de flesta idag. Bor man dessutom på landsbygden är det bara larvigt att tro att det skulle vara ett alternativ.

Solceller är säkert jättebra, men nu är problemet att solen i detta land i synnerhet vintertid står lågt och sedan kommer det massor med snö som täcker dem. Alltså, visst, de ger kanske strömförsörjning på sommaren men på vintern när mest el behövs är de inget alternativ.

Listan på kortsiktiga dumheter och modenycker från miljömupparna kan göras längre, men det kritiska för det globala klimatet är det kritiska. Sverige står kanske för 1 promille av alla globala utsläpp och det kan väl inte vara svårt att fatta att den påverkan våra utsläpp gör globalt är helt försumbara.

Sopsortering är ju även på modet, hemmen ska bli temporära sopsorteringscentraler och man ska åka till sopsorteringsanläggningar med det man ska slänga. Samtidigt ska man veta att Sverige importerar miljontals ton osorterade sopor i synnerhet från Norge.  Dessa eldas upp i svenska värmeverk och är en ren industri som ger stora inkomster. Men om detta säger miljömupparna inget. Man tycker att länderna kan ta hand om sina egna sopor i stället för att betala andra länder för att bli av med dem. Men det orsakar väl inga utsläpp av växthusgaser och annat? Nähä, och mycket märkligt…

Alltså, man blir lite trött på miljmupparnas flummerier, temporära påhitt och kortsiktighet.


Inga kommentarer: