torsdag 7 februari 2019

Skojarnas marknad


Tittar man på SVT/Novus senaste väljarbarometer (länk) fattar man ganska enkelt varför politikerna var livrädda för nyval och Centern och Liberalerna hoppade i säng med sossar och miljömuppar. 



Parti Procent Procent av Riksdagen Mandat Mandat/block
v 9,1 9,8 34
s 29 31,4 109
mp 3,4
c 7,5 8,1 28 172
l 2,7
m 18,3 19,8 69
kd 7,4 8,0 28
sd 21,2 22,9 80 177
Totalt 98,6 100 349 349


Miljömuppar och Liberaler skulle enligt denna undersökning åka ur Riksdagen (väl bekomme). Blocket V+S+C skulle få 172 mandat, medan KD+M+SD skulle få 177 mandat. SD Skulle bli näst största parti med 80 mandat. Mot den bakgrunden kan man fatta att vänsterblocket kramade det mesta de kunde ur sina mandat och inte ville ha extraval. Att miljömuppar och Liberalerna inte ville ha extraval är även det självklart.


Men i denna kalkyl har jag alltså plockat in C i vänsterblocket. Låt oss ponera att de ånyo skulle byta åsikter och rösta med SD, M och KD. Då blir det en förkrossande mandat för de borgerliga.


Visst, det är bara en opinionsundersökning, men rätt kul räkneexperiment. Men om man ponerar att opinionsundersökningen skulle stämma med ett valresultat innebär det att Centern och Liberalerna är livrädda för att fälla regeringen Löfvén framgent. Alltså kommer de rösta med vänsterblocket till vilket politiskt pris som helst.

Det gäller i synnerhet Annie Lööf och Centern, och Lööfs löfte om att ”hellre äta upp sin högra sko än att bli stödhjul åt socialdemokraterna”, framstår som ett allt större svek nu när det framstår att man inte kan riskera att fälla regeringen. Liberalerna inser nog att loppet är kört i nästa val och de kanske trycker gult för att rädda skinnet. Men mot bakgrunden av att Björklund har kastat in handduken och man ligger långt under 4% kommer det säkert höjas röster på att partiet ska göra en högersväng.

Väljer man ovanpå det Sabuni som partiledare är man definitivt rökta. Damen går i mitt minne till historien för det mest idiotiska uttalande jag minns. Schweizarna skulle folkomrösta om minareter, och det blev ett ”nej”. Sabuni uttalade då ”-Folkomröstningar kan vara bra, men inte om de används i ett populistiskt syfte.”. Damen har uppenbarligen inte fattat vad demokrati innebär, utan tror på en politisk maktelit som vet bättre än medborgarna.

Så väntar en tid med Centern som sossarnas bandhundar och partier som är livrädda för nyval. Sossarna kommer att begrava 73-punktslistan i utredningar och Lööf kommer svamla bort en del, allt för att rädda skinnet.


Men har du som väljare nu inte fattat att en röst på Centern eller Liberalerna är sämre än en blankröst? Det finns tyvärr ingen ångervecka, eller ångermånader. Det har historiskt alltid vänt kappan baserat på ”eftervalsvinden” och de senaste månaderna är ett typexempel på detta.

73-punktsprogrammet kan vi betrakta som en önskelista till tomten (Löfvén). Tomten kan sedan plocka det som passar, inte kostar för mycket politiskt eller ekonomiskt sedan strunta i resten. Snacka bort eller begrava i utredningar är klassiker, Löfvén vet hur kissnödiga Centern och Liberalerna är. Alltså, kan han lugnt paddla vidare.

Men man frågar sig hur långt från demokrati man kan komma? Svikna vallöften, mandattetris, kohandel och hemliga dokument under åtskilliga månader. En total vägran att ens prata med politiskt valda representanter för 1.1 miljoner väljare.

Det är bara att fatta att det inte längre är demokrati utan skojarnas marknad.



Inga kommentarer: