tisdag 19 februari 2019

Vansinnet i Stockholm


Vem kan finna någon som helst logik att man kopplar budgetunderskott till lagstiftning? (länk). Stockholm betalar alltså massor med pengar i s.k. Robin Hood-skatt till andra kommuner och nu har man ett minus i kassan och som ett resultat av detta ska man höja felparkeringsböterna. Fel av mig, det heter kontrollavgifter och inte böter. På så sätt kan man gå runt lagstiftningen och definitionen av just böter. I Stockholm har man en total snårskog av regler, zoner och åt helvete för få parkeringsplatser.

Ovanpå detta skickar man ut lapplisor och p-nissar med instruktioner om hur många böter ska skriva ut dagligen. Kort sagt det går inte att parkera i Stockholm; bestämmelserna är så krångliga och idiotiska att du kommer alltid att bryta mot minst en bestämmelse. Det är ingen idé att försöka hitta en laglig parkering och betala för denna, det går inte. Det är bara att hoppas på att ingen lapplisa eller p-nisse kommer förbi. Det handlar inte ett uns om att hindra, eller störa trafiken på något sätt, det handlar enbart om indrivning av pengar.

Det rent juridiskt vansinniga är även att man tvingas betala in ”kontrollavgiften” för att ens få rätt att överklaga. Om vi applicerar detta på övrig strafflagstiftning måste alltså någon avtjäna straffet för att rätt att överklaga. Vansinnet är totalt och har inget i ett rättssamhälle att göra. Hade dödsstraff funnits i detta land och med samma princip skulle endast en avrättad person ha rätt att överklaga domen. Logiskt, eller hur?

Så givetvis höjer beslutande politiker p-böterna (kontrollavgifterna) ordentligt när de har budgetunderskott, både för att man inte fixar kommunens ekonomi men även för att man måste betala massor med miljoner till andra kommuner i Robin Hood-skatt.

Låt oss nu ta en enkel sak till jämförelse för att belysa vansinnet. Elin Ersson har alltså hindrat ett flygplan att lyfta och döms till 3.000 kr i böter. Samtidigt ska det kosta minst 900 om en parkeringstid gått ut.

Man ska även inse att det inte handlar om trafiksäkerhet eller att hindra eller störa trafiken eller andras framkomlighet. Det handlar enbart om att dra in pengar. Bilar som hindrar trafiken eller står trafikfarligt kan man transportera bort.



Inga kommentarer: