onsdag 17 november 2010

Döda mammuten nu!


Hallelujah! Nu väntar jag bara på nästa rubrik “Systembolagets monopol avskaffat”.

I dagens SvD på denna länk kan man läsa att det snackas lite o matt tillåta gårdsförsäljning av vin och kanske även egentillverkad sprit.

Rubriken säger “Då kan vi lika gärna stänga Systembolaget”. Min första tanke var när jag läste detta; - Så bra då, det borde ha gjorts för tiotals år sedan.

Nu är jag inte nykterist, men har bott utomlands en hel del, och sett hur bra det fungerar.
Så låt oss nu beta av de vanligaste argumenten man hör när det gäller Systembolaget:

1. “De har ett bra sortiment". Kanske de har, men för det första finns inte hela sortimentet på alla bolag, och dessutom måste man leta sig till ett Systembolag eller något “ombud” för att handla. Köper man via ombud tar det sådär 2 dagar innan man får varor man vill ha omedelbums. Men det viktiga är att sortimentet är baserat på vad Systembolaget tycker man ska köpa, inte vad kunderna vill ha. Det är en väsentlig skillnad. De har t.ex. inte ett enda vin från distriktet Baden i Tyskland, eftersom man av gammal hävd bara säljer tyska viner från Rhen/Mosel-dalen.

2. “De är kunniga, och kan ge bra råd.”
Nu är det ju så att alla tycker olika, och det är inte så förbaskat svårt att komma fram till vad man gillar eller ej. Precis som olika maträtter – ingen kan tala om för mig vad jag tycker om. Att se deras små larviga cirklar med “Fyllighet”, “Sötma”, och vad det nu star gör mig kräknödig. Rena storebrorsfasoner.

3. “Folk skulle supa ihjäl sig om man släpper det statliga monopolet”.
Tja, kanske skulle folk dricka lite mer, men det är inget store problem. Alla ansvarar för sina liv och vill man dricka så finns idag inget hinder ändå. Det är ju även märkligt att det fungerar med dessa varor I vanliga butiker I alla andra lander, och många av dessa har lika lång medellivslängd som Sverige. Märkligt att t.ex. Frankrike har samma medellivslängd som Sverige med den alkoholpolitik de har, eller hur?

4. “Affärer utomlands har inte samma sortiment som Systembolaget.”
Detta är ett helt felaktigt påstående. Eftersom man säljer dessa varor i vanliga livsmedelsbutiker, är sortimentet i dessa givetvis baserat på kundernas efterfrågan och hur mycket plats man har. Det är som att säga att Systembolaget har ett dåligt sortiment på korv. Om man t.ex. besöker en fransk stormarknad, Carrefour, ser man att de vanligtvis har ett vinsortiment lika bra som Systembolagets. I alla städer finns olika sortiment på viner m.m. och på någon km omkrets hittar man säkert ett totalt sortiment av vad man vill som är bättre än Systembolagets.

5. “Systembolaget har bra service.”
Tja, det beror ju på vad man jämför med. Många livsmedelsaffärer har jouröppet, har Systembolaget det? Vem skulle acceptera att få vänta i minst två dagar på konsumtionsprodukter, när man köper genom “ombud”? Är det bra Service? Kan de leverera varorna hem? Med tanke på deras hutlösa priser borde de ha bra mycket mer service. Detta är en konsumtionsprodukt som alla andra, och borde säljas i livsmedelsbutiker.

Sedan skulle jag bara vilja tillägga att i Tyskland där jag bodde, såg jag under ca 10år inte en enda kraftigt berusad person. Detta trots att det var mitt i ett vindistrikt, alkoholhaltiga drycker såldes på bensinmackar, i livsmedelsbutiker, och i speciella vinbutiker, och det var fest nästan varje helg i staden. Det fanns mig veterligt inte heller någon åldersgräns för att köpa alkoholhaltiga drycker, och på tillställningar kyrkan arrangerade serverades det öl, vin och sprit. Vin har man tillverkat i detta område långt innan Sverige fanns. Det var en del av livet, och har varit så i flera tusen år.

Nu är vi med i EU, och folk för in så mycket alkoholhaltiga drycker det passar dem. Vidare finns det ju driftiga personer som tjänar massor med pengar på att föra in alkoholhaltiga drycker i landet och sälja dem. Dessutom har vi en moderatledd regering som gillar att sälja ut statliga företag. Men det längsta man kommer är till att snacka om någon larvig ”gårdsförsäljning”. Det är dags att köra kniven i den döende mammuten. Men som vanligt är det de som vet minst som tycker mest, d.v.s. nykterister, som skräms med försupning och sjukvårdskostnader. Man kan först konstatera att det knappast finns något land i hela Europa som har en sämre sjukvård än Sverige, trots världens högsta skattetryck. De länder i Europa där man inte har några som helst ”Systembolag” har betydligt bättre och effektivare sjukvård än i Sverige. Vidare är det så att ingen behöver dricka alkoholhaltiga drycker som inte vill, det är bara att låta bli.


Att ha ett statligt företag som tillhandahåller det de anser medborgarna ska ha, och har monopol är rent kommunistiskt, och en kvittens lille medborgare på att samhället är inte till för dig – du är till för samhället.

Add: Här är ett kort från den senaste vinfesten:


Det är kultur och glädje!!! Detta är länken till hela bildspelet, se och lär svenska folk!

Nykterister; ni missar väl inte vinglasen de tre nunnorna till höger har i händerna? Jäkla fyllon, eller hur?



4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Åh vad jag håller med dig! Har bott bl a i Österrike och varit på många glada vinfester där. Bor nu i Belgien och här har vi öl, fantastisk sådan. Inte springer det runt en massa fulla småungar överallt som i Sverige! Berusade ungdomar har alltid funnits, överallt men det har inte med tillgängligheten att göra, det är jag övertygad om. Life is too short to waste on bad wine! Må så gott!

Ulmerkotten sa...

Danke! Gleichfalls!

Anonym sa...

Precis!! Reser mycket i europa och kan inte annat än att hålla med.

Anonym sa...

Alla som tror att systembutikerna måste försvinna om monopolet upphör har fel. Butikerna ska förstås vara kvar med sitt stora sortiment och konkurrera med vanliga butikers mer begränsade, bra och affärsmässigt.