lördag 26 februari 2011

För 25 år sedan...

Vid tiden när Palme mördades fanns det två läger i Sverige, antingen hatade man Palme, eller åxå så älskade man honom. Nu var det ju inte igår, och eftersom han blev mördad, glömmer man ofta bort detta. Efter mordet var hela Sverige i ett chocktillstånd, och att någon skjutit en statsminister var helt otänkbart, men det hade skett. Sverige var det lilla landet uppe i norr som levde i en lycklig bubbla, befriat från våld, terrorism och självmordsbombare. Jag tror dock inte någon svensk dödade Palme, även om man hatade Palme var han fortfarande statsminister, och steget till att mörda någon och i synnerhet en statsminister tror jag ingen svensk skulle ta.

Så jag tänkte lansera en egen teori om varför Palme blev skjuten. Den är baserad på det enkla faktum att Palme alltid gjorde politiska utspel mot andra länder. Han tog ställning i olika konflikter och fördömde apartheid, USAs agerande i Vietnam o.s.v.
Personligen tyckte jag han var rent larvig och som svensk skämdes jag många gånger för hans agerade i internationella frågor. Man kan nog säga att jag tillhörde Palmehatarna, men det gjorde en stor del av svenska folket. Men jag tror inte det fanns i någons huvud i detta land att mörda en statsminister.
En av Palmes mest hatade regimer var den i Sydafrika. Man hade ju nämligen apartheid, och Palme gjorde otaliga utspel där han förkastade denna regin under, vill jag minnas, P.W. Botha. Om vi nu försöker sätta oss in i hur vita sydafrikaner uppfattade Palme blir bilden lite klarare; de som bodde i detta land tyckte att man byggt upp det med sin kunskap, teknologi, och teknik, från att de infödda afrikanerna hade hela området. Man ansåg sig alltså ha både traditionen och rättigheten att kontrollera detta land baserat på det faktum att man byggt upp det. Att mörkhyade behandlades annorlunda och inte hade samma rättigheter var naturligtvis självklart, det hade varit så i minst 100år. De vita i Sydafrika var alltså uppväxta med detta sedan generationer, och menade dels att de skapat landets välstånd, man ville givetvis behålla de privilegier man hade som vit, och ha kontroll över utvecklingen. I deras bok var mörkhyade mindre värda än vita, det var de uppfostrade med, och hade levt med i generationer.
Mot den bakgrunden ställer sig alltså en kommunist, Palme, enligt deras sätt at se saken, och förkastar deras sätt att styra sitt eget land.
Det hade väl inte varit något problem så länge Palme bara stod på barrikaderna, och gastade, men han gjorde mer än så. Han hjälpte SWAPO med pengar så att de kunde köpa vapen. Sannolikt inte via officiella kanaler som statskassan, men säkerligen genom LO och andra organisationer under hans kontroll. SWAPO i sin tur jobbade tillsammans med MPLA som stöddes direkt av Sovjet och Kuba.
Tänk Er nu in i hur de vita i Sydafrika såg Palme. Han måste ha varit en direkt fiende till dem, deras land, deras traditioner och kontroll över sitt eget territorium.
Mot den bakgrunden finner jag det inte det minsta konstigt om Sydafrikanska underrättelsetjänsten, skickade en grupp till Sverige, just för att mörda Palme.

Tittar vi sedan på hur mordet begicks var det inga klantskallar. Kraftig revolver med ammunition för att gå igenom skottsäkra västar och på nära håll, och sedan en flykt som var svår att följa, och precis där den bästa flyktvägen finns. Inga livvakter, inga åskådare, sent på kvällen. Uppför trapporna vid Tunnelgatan, och sedan slutar alla spår. Ett klart och tydligt proffsjobb av proffs, få vittnen och bara några deformerade kulor. Gärningsmannen spårlöst försvunnen och hela gruppen var antagligen utanför gränserna innan man hann reagera. Sannolikt över olika gränser med förfalskade identitetspapper för att lämna så få spår som möjligt.

Det är min teori…


Länkar DNDN, SvD

6 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Varför avslutade han inte jobbet med Lisbeth? Hon hade ju sett honom på nära håll och borde därför kunna identifiera henne. Även om hon var sårad och i chocktillstånd så borde inget proffs ha lämnat något sådant åt slumpen.

Vad är dina tankar om Holmér och Ebbe Karlsson? Deras uppdrag kom från partiet och deras jobb var att mörka till varje pris?

Hur kom Chrille Pettersson och 33-åringen in i bilden? Den senare blev ju dessutom mördad under mystiska omständigheter i USA.

Bor du själv i hufvudstaden så att du är välbekant med flyktvägen? Bor själv i Skåne så jag har inte mycket hum om geografin där uppe.

Dom där walkie-talkie-snubbarna kan alltså ha varit från den sydafrikanska underrättelsetjänsten?

Robin Shadowes sa...

Just nu är det omöjligt att komma åt danska Snaphanen.

Error 404 - Not found

Söndagar är dessutom den dag då dom publicerar Julia Ceasars krönikor. Så nu lägger diktatur-regimen sig i ett annat lands inre angelägenheter. Vad dom hoppas vinna med det här förstår jag inte eftersom dom inte kan blockera bloggen hur länge som helst.

Ulrika sa...

Håller med dig Robin,vilket proffs lämna ett halvdant jobb efter sig?
Även jag avskydde Palme hett trots att jag bara var 19 år när han mördades.
Hans hets,förnedring och förminskning av sina politiska motståndare var vidrig.
Mordet var tragiskt för familj och vänner men en välkommen och högst nödvändig start för ett nytt politiskt klimat i Sverige.

Jag minns att jag brukade läsa Alf Enerstöms( hette han så)egenbetalda annonser i Dagens Nyheter.
Det var en svidande sann kritik mot Palme som Alf formulerade.

Ulmerkotten sa...

Men...deras jobb var att ta ut Palme, det var precis vad man gjorde. Lisbeth råkade bara vara med.
Jag tror man tog beslutet att inte skjuta henne av två skäl; dels fick hon bara en kort titt och dels ville man skjuta så få skott som möjligt för att inte dra uppmärksamhet till platsen. Och som sagt, hon var inte målet.
Sannolikt var gärningsmännen redan ute ur landet innan hon kunde ge ett vittnesmål och beskriva mördaren.

Eftersom polisen sedan hade i stort sett inget att gå på efter mordet, var man tvungen att hitta på Christer Pettersson-spåret för att inte vara helt tomhänta inför allmänheten. Ren rökridå alltså.

Men det intressanta är just walkie-talkie-snubbarna.
På den tiden fanns det knappt mobiltelefoner, och walkie-talkies har en ganska kort räckvidd, alltså något som är svårt att avlyssna. Körde man dessutom med kodade signaler hade man en rätt säker och oavlyssningsbar kommunikation.

Bara det, att det fanns personer med walkie-talkies talar om att det var en planerad, styrd och välorganiserad aktion.

Robin Shadowes sa...

Det där med walkiesen har jag också tänkt en del på. Idag hade det varit hur enkelt som helst att skylla på mobiler och därmed antyda att det lika gärna kunnat vara helt vanliga medborgare men som sagt, detta var några år innan dess. Dom tidiga mobilerna var också jättestora, det kommer jag särskilt ihåg från dom första säsongerna av Arkiv X och den startade 1993. Alltså måste dom med walkiesen ha ingått i samma team som han som utförde själva smuts-jobbet. Tror inte att hit-mannen var en freelancer som enbart jobbade med detta team för just detta specifika uppdrag. Kontrakts-mördare som även jobbar för gangsters d v s "privat", hur professionella dom än är, har en viss förmåga att ibland trots allt åka fast och det gör dom högst olämpliga för politiska jobb. I USA kan dom ju dessutom förhandla sig till fördelar om dom åker fast, mildare straff, t o m helt ny identitet och skydd om dom besitter tillräckligt med adekvat information för myndigheterna. Därför måste det vara en underrättelsetjänst som ligger bakom och även han som de facto sköt Palme måste vara en sådan. Efter så här lång tid är han förmodligen antingen död eller pensionerad.

Ulmerkotten sa...

Bara det faktum att man till idag inte lyckats komma fram till ett dyft, talar ju sitt tydliga språk. Det var proffs.

Sedan ska man veta att så fort spekulationerna börjar och man har fått tid att gå igenom läget, kommer en massa desinformation. Alltså, kan man titta på vad som kom ut direkt efter mordet, och det var just informationen om walkie-talkies. Denna information försvann sedan, och den emotsäger hela Christer Pettersson historien.

Man hade sannolikt övervakat Palme i flera dagar för att lära sig hans rörelsemönster. Sedan fick man ett perfekt tillfälle, alltså utan livvakter, tid att planera emedan paret Palme var på bion, och man var ganska säker på vilken väg de skulle gå därifrån.
Alltså valde man korsningen Sveavägen Tunnelgatan. Detta gjorde man för att kunna synka med mördaren, och den som följde efter paret kunde ge exakta positionsbestämningar. Flyktvägen var perfekt - dåligt belyst och bara att springa uppför trapporna och försvinna utom synhåll.
Man valde att skjuta med ett vanlig men kraftfull revolver och kulor man visst skulle gå igenom en skottsäker väst. Revolver var givetvis valet eftersom den inte lämnar tomhylsor.

Ett proffsjobb helt enkelt. Planerat i detalj och det enda spåret var några deformerade kulor.