fredag 9 december 2011

Alma mater


Thorildsplans gymnasium ligger på Kungsholmen i Stockholm. Det är ett tekniskt gymnasium och alma mater. Jag vet idag inte hur det ser ut där nu, men inte är det samma elevuppsättning som i skolan i Rinkeby.
Men eftersom det nu är en teknisk utbildning och det gäller att propagera för utbildningar för invandrare, och göra propaganda, är två saker rent uppenbara; För det första flashar man med en stor bild på vilken man kan se att alla är invandrare, vilket även deras namn förtäljer. Man kör alltså en visuell bild av att alla på Thorildsplans gymnasium är invandrare, eftersom de på bilden antages vara representanter för hela skolan. Det fungerar så med propaganda. Tar man några få personer blir de representanter för alla.
Det är nog så att man selekterat ut dessa personer noga och kört ihop dem för att kunna ta bilden, just i propagandasyfte. Alla på bilden har invandrarbakgrund. Man ska dra slutsatsen att all på Thorildsplans gymnasium är invandrare.
Det andra är att man vill påverka invandrare att söka sig till högre/gymnasieutbildningar, eftersom meddelandet är att invandrare går på gymnasieutbildningar, och samtidigt är meddelandet till ej tekniskt utbildade svenskar att vi ska satsa på denna typ av personer.

Men egentligen är hela artikelns meddelande skillnader mellan olika bedömningar när det gäller betyg, men det är helt irrelevant. Men det är vad man egentligen avhandlar, men är egentligen helt sekundärt, eftersom propagandan kommer först.

Här kommer ett citat från en rekommendation till oberoende journalister i Lilla Saltsjöbadsavtalet från 1987 som aldrig finns eller har existerat:

"Som oberoende journalist har Du att beakta följande rekommendationer:
* Företrädesvis positivt bedöma och omskriva svenska medborgare av utländsk härkomst, detta särskilt i samband med ungdoms- idrotts- och konstnärlig verksamhet

* Vid evenemang med inslag av skiftande kulturer, företrädesvis intervjua och visuellt framhålla medverkande av utländsk härkomst"

Det står ju inget om tekniska utbildningar, men…tack DN, det var 1987, men det verkar gälla än idag, eller?

Det är faen vad mycket som stämmer med detta avtal, trots att det inte finns, eller har funnits.

Propaganda? Neeeej då. Fakta, information och utbildning heter det.

3 kommentarer:

Richard sa...

Tillåt mig skratta. Hade inte tänkt på att de var av utländsk härkomst innan jag läste ditt inlägg. Man ser vad man vill se, du är uppenbart bitter över invandringen så det är väll det enda du ser. Om man vrider och vänder på saker och ting tillräckligt kan man få saker som toapappersproduktion att verka konspirationsteoretisk.

Ulmerkotten sa...

Ok, du kan ju skratta. Inte för jag bekymrar mig så mycket över mitt gamla gymnasium att jag bryr mig per se.
Men saken är den om du, som jag hade funderat lite på hur media fungerar, att man jobbar på att indoktrinera medborgarna med propaganda. Man gör det givetvis smart och du som alla andra ska tro att det är en ren tillfällighet att de man hade i denna artikel är av utländsk härkomst. Eller rentav att de är representativa.

THG är ett tekniskt gymnasium i Stockholms innerstad. Om du helt slumpmässigt plockar ut fem elever, vad tror du sannolikheten är att samtliga blir av utländsk härkomst?
Det kan jag berätta - ungefär samma sannolikhet som att hitta en oskuld på BB.

Anonym sa...

Det behövs inte något Saltjsöbadsavtal när hela etablissemanget inom mediakåren är helt överens om vilka nyheter som ska förmedlas, eller snarare vilka som inte ska förmedlas.

Vilka dessa är?

Hur många artiklar och nyhetsinslag har ni sett som är invandringskritiska, kritiskt granskande av vänsterextrema rörelser, kritiskt granskande av budskap i moskeer, eller kritiskt granskande av islam i Sverige?

Det är ju inte så att det inte finns uppslag till grävande journalistik inom områdena.

Sen kan man ju lägga till att jag fortfarande väntar på att se ett reportage eller en nyhet som förmedlar något som är SD-vänligt.