måndag 12 december 2011

Ny lektion i propagandaskolan


 SvD ger oss idag denna lektion i propaganda.

Men först ska man minnas att propaganda är inte bara vad man berättar utan lika mycket det man utelämnar. Man berättar inget som är negativt även om det är sant, riktigt och viktigt. Medborgarna ska bara skapa sig dels en bild man vill att de ska ha samt få den selekterade information man tillhandahåller.
I dagens propagandalektion har vi något så enkelt som en opinionsundersökning.
Man kan då tycka att det första man borde göra, vore att redovisa resultatet i siffror, samt tillhandahålla vilken period man gjort undersökningen och hur omfattande den är. Därefter kan man koppla in experter och tyckare som lägger aspekter på trender m.m.
På detta sätt kan läsarna skapa sig en egen bild över utvecklingen och dra sina egna slutsatser.
Men det gör inte SvD, utan man tillhandahåller inblandat i text siffrorna för (s), (m), (kd) och (mp).
Man avslutar artikeln med något trams som gjorts på uppdrag av en PR-byrå och som inte är relevant i sammanhanget.
Men man har i SvD i alla fall vänligheten att skriva att mätningen publiceras i Metro, och anger denna länk.

Där finns i stort sett inte mer information än vad SvD tillhandahåller och givetvis är snacket ånyo socialdemokraternas ras och Juholt. Men i denna artikelstår det ”läs mer” och man ger ytterligare en länk som är denna.

Ok, nu blev det direkt uppenbart vad man inte vill berätta: SD gör rekordmätning. Det skulle du lille dumme medborgare inte få veta, utan du skulle fördjupa dig i tramset runt Juholt och (s). Meningen är månne att du ska få bilden av att det är moderaterna eller socialdemokraterna som är de två alternativen, och inga andra är värda att bekymra sig om. Hade man publicerat siffrorna eller de andra partierna (förutom SD) hade det ju luktat lite illa och varit alltför uppenbart, därför valde man att plocka in Juholtsnacket, för vilken gång i ordningen, och spaltkilometer vet jag inte, samt lite annat tugg. Man ville till varje pris dölja det faktum att SD gått stark framåt, det berättade man alltså inte och man fick leta sig två länkar bakåt för att finna de rena siffrorna.
Expressen publicerar i alla fall siffrorna, på denna länk, emedan Aftonbladet är knäpptysta, A-pressade som de är. Även DN är knäpptysta.
Ok, SD är på stark frammarsch men det gäller det att tysta ner så vi får se om några månader när SD kommer över 10%, ska pressen våga skriva om det då, eller hur är det med oberoende press och tryckfrihet? Skriver man inte om SD finns de ju inte, eller hur? Du lille väljare ska bekymra dig om Juholt och (s), eller om att Reinfeldt och Borg får highscore i popularitet. Du ska inte lyssna på sakfrågor eller bry din lilla hjärna med att fundera själv baserat på fakta.

Om länken ovan inte visas i SvD är det som vanligt; denna blogg är bannad av SvD och inga länkningar hit visas. SvD:s egen tolkning av tryckfrihet. Som tack, ska jag lusläsa SvD och påtala de propagandaknep de kommer med. Tack för senast, Interaktiv Säkerhet AB i Varberg.

Inga kommentarer: