lördag 31 december 2011

Gott Nytt År!!

Alla som läser denna blogg tillönskas ett riktigt Gott Nytt År!

Såhär på årets sista dag, funderar man lite över dels vad man skrivit under 2011, varför, hur mycket tid det tagit och om det man skrivit väckt ilska, var fel, och annat.
Lägger man ihop allt man skrivit under året hade det blivit en ganska diger lunta, och man frågar sig varför man spenderat denna tid och möda på att skriva.
Jag har bara två svar på det: för det första gillar jag att "skriva av mig", och internet är ett utmärkt forum för detta. Som liten medborgare kan man ju i och för sig engagera sig politiskt, eller göra som de flesta - bara knyta handen i fickan och hålla tyst, när man läser saker i synnerhet i media man blir förbannad på.
För det andra hoppas jag att man drar ett litet strå till stacken när det gäller demokrati och opposition emot felaktigheter som jag anser begås i den svenska politiken. Om medborgarna inte kan yttra sig eller får fel information (eller selekterad/förvrängd sådan), är det ett direkt hot mot demokratin. 

Jag har nu bloggat sedan 2008, och resan har både varit lång och lärorik. Är det verkligen snart fyra år? Det känns betydligt kortare, och man spenderar en liten stund på att skriva om något man läst eller blivit förbannad på under dagen. Det har inte känts som en plikt, eller betungande, utan snarare en ventil mot att springa runt med knuten näve i fickan, och vara förbannad på något.
Så mest bloggar jag som ventil för mig själv, och för att dra ett strå till samhället och lämna aspekter som media avsiktligt utelämnar.
Det märkliga är att de som kommenterar verkar hålla med till största delen, och alla på nätet (ja, det lilla jag tar del av), verkar rörande eniga om vissa saker, så man frågar sig om.

Men tittar man i kommenteringsfälten i tidningarna, verkar det vara en ganska jämn match mellan olika åsikter, vilket alltså inte speglar valresultatet. Vidare ska man ha i minne att tidningarna raderar massor med kommentarer de inte vill ha, och det har folk (och undertecknad), läst sig och finner alltså ingen anledning att stänka in kommentarer som man vet kommer bli raderade.
För några dagar sedan skickade jag in en kommentar till SvD på en artikel. Det fanns givetvis ingenting i den som bröt mot vare sig tidningens regler för kommentarer eller lagen på något sätt. Kommentaren raderades givetvis varande ej PK. Kollade man i SvD, skrev de att de lovade svara per mail om man hade frågor när det gällde kommenteringen, så jag frågade dem per mail och fick följande svar:
"När det gäller kommentarer så postas flera hundra varje dag. 
Jag kan därför inte svara på varför just dina har tagits bort, men oftast handlar det om att de regler vi har inte har följts. 
Det kan också vara att de är långt över maxlängd, att det finns länkar eller namngivningar som inte är godkända osv. 
SvD har ansvar även för de kommentarer som postas under artiklarna och förbehåller sig också rätten att ta bort de som bryter mot reglerna. 

mvh Carina Stensson, redaktör Brännpunkt"

Svaret är alltså "goddag yxskaft", och det skrämmande i sammanhanget är att man ger bilden av ett öppet, publikt och demokratiskt forum, när det i själva verket handlar om ren censur. Det är just sådant här som är så farligt för en demokrati - medborgarna luras att tro att den information de får är opartisk, korrekt och inte vinklad. De skapar sig alltså en åsikt och röstar baserat på den information eller propaganda de matats med och de tror att det är det är korrekt.
Typexemplet på det sistnämnda är just Public Service (ett av mina hatobjekt), som dessutom har fräckheten att påstå att de tillhandahåller opartisk information och fakta, samt tvingar medborgarna att betala för den propaganda de har i sitt utbud.
Som jag påtalat tidigare; det finns inte ett enda nyhetsmedia i världen som säger att de tillhandahåller propaganda - ingen vill ha eller betala för propaganda. Det heter utbildning, information, nyhetsrapportering, från Al-Jazeera, Nordkoreansk TV/radio, Kubas medier, Amerikanska medier, eller vad du vill. Alla hävdar att de tillhandahåller fakta och information. Tror du att Public Service är det enda media i världen som verkligen gör detta är du enkelspårig och naiv.
Det är helt enkelt så att opartisk, opolitisk och fakta, kan ingen tillhandahålla, allt är mer eller mindre vinklat, avsiktligt eller oavsiktligt.

Men i alla fall...som jag skrev ovan; Du tillönskas ett riktigt Gott Nytt År!

2 kommentarer:

Janne sa...

Väl skrivet! Det är beklämmande att vi via licensavgifter och skatter tvingas finansiera dessa propagandakanaler vars rapportering i många fall är mörkningar eller halvsanningar och ibland rena lögner och som verkar vilja beröva våra barn det vi en gång fått i arv av vår föräldrageneration.

Det behövs en svensk demokratirörelse som påtalar problemet med den licens-/skatteavlönade propagandaapparaten och som agerar på något sätt.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet! Har också skrivit kommentar som försvunnit ut i cyberrymden på något konstigt sätt. Så fort kommentarerna inte passar ja då trycker vi på deleteknappen, så resonerar nog dessa pellejönsar.