tisdag 10 januari 2012

Jättebra Rinkeby!


Jag kommenterade igår denna artikel, men den länken censurerade DN bort trots att man inte har det publicistiska ansvaret för vad jag skriver här. Så mycket för honnörsorden yttrande- och tryckfrihet.

Som tack till DN, och för Er som hinner läsa innan DN raderar länken, kan jag berätta att artikeln innehåller rena lögner, som en herre påtalade för mig (Tack!)

I artikeln står det ” Det engagemanget har lett till att Rinkebyskolans nior har höjt sina betyg tre år i rad – och att alla elever som gick ut 2010 har fortsatt till en gymnasieutbildning.” samt ” Förra året gick 100 procent av niorna vidare till någon form av gymnasieutbildning.

Det är bara att granska dessa skärmdumpar från skolverket så kan vem som helst fatta att båda dessa påståenden är en ren lögn.


Hur någon kan få det till fantastiska siffror är för mig en gåta, både vad gäller utvecklingen och resultaten i sig. 

Jämför gärna mot snittvärdena åxå i kommunen.
Detta är länkarna till skolverkets sidor: 2010 och 2011.


Vidare ska man veta att Rinkebyskolan får massor med pengar i Socioekonomiskt stöd. Vi pratar alltså om ett bidrag till skolan som är i samma storleksordning som skolpengen i sig. Eller rättare sagt en elev i Rinkebyskolan kostar dubbelt så mycket som t.ex. en elev i Nockebyskolan några kilometer därifrån. Trots detta visar man upp de resultat, vilka Skolverket publicerar, och DN berättar allt om en solskenshistoria.

PS. Jag sätter rubriken ”Jättebra Rinkeby”, så kanske suddagumman i form av Interaktiv Säkerhet AB i Varberg missar denna länk - ett tag i alla fall. DS.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra research!

Jag anade också en hund begraven iom att det skönmålades en hel del i DNs reportage, enligt typiskt pk-media maner. Men det behövs ju fakta för att motbevisa det, vilket man tackar för. Fortsätt med det!

Noterade även att artikelförfattaren nämnde senaste upploppet i området och menade att denna "negativa och stigmatiserande nyhet" fått stor spridning.

Jaså? Jag tyckte den gick ganska obemärkt förbi, samtidigt som nyheten om de duktiga skolbarnen i Rinkeby syntes lite här och där, bla i ABC.

Precis som du skriver så använder media rastermetoden där de skönmålar situationen för "för den goda sakens skull".