lördag 14 januari 2012

Tillbaka till 70-talet


Ajajaj…polisen kraftsamlar för att sätta dit fildelarna som man kan läsa i denna artikel i DN.

Alltså, nu ska vi fundera lite på vad man håller på med. Det är ju så att det är olagligt att fildela, men samtidigt är det så att man kan fundera på hur allvarligt brott detta är, och hur skadligt för samhället det i själva verket är. Myndigheterna brukar ju prioritera saker som är skadliga för samhället när det gäller brottsbekämpning. Men nu har vi problemet att politikerna inte klarar av att skilja på samhälle respektive stat, kommuner och landsting. Politikerna tror nämligen att det är samma sak. Alltså brottsbekämpar man allt om antingen skadar eller kan orsaka kostnader för stat, kommuner och landstig, emedan man struntar i brott som drabbar privatpersoner och företag. Det är t.ex. mycket viktigare att sätta dit fortkörare (vilket är privatpersoner), som kan orsaka olyckor genom att köra mer än skyltad hastighet och därigenom orsaka stora kostnader för ”samhället” i form av landsting och kommuner, och inkomstbortfall för staten.

Kontrasten är t.ex. bostadsinbrott, bilstölder eller brott som enbart drabbar privatpersoner eller deras försäkringsbolag. Uppklarningsprocenten är knappt befintlig, och medborgarna vet detta. Alltså är det knappt mödan värt att anmäla en stöld eller ett inbrott eftersom polisen inte lär röra ett finger. Det finns alltså ett stort mörkertal av brott som aldrig kommer ens till polisens kännedom. Enda anledningen att anmäla en stöld eller liknande är om det stulna är värt mer än försäkringens självrisk, annars finns ingen som helst anledning. Givetvis har försäkringsbolagen anpassat sig till detta och har höga självrisker, med ännu högre mörkertal som följd.

Men tvärtemot all logik, ska alltså polisen och åklagare kraftsamla för att sätta dit fildelare. Alltså ett ”brott” som inte skadar varken stat, kommuner, landsting, medborgare, samhälle eller någon. Däremot drabbar det ekonomiskt upphovsrättsinnehavarna, som kommer att förlora pengar på om fildelning sker. För detta ska av någon mycket märklig anledning kraftsamlas som man kan läsa om i artikeln.

Men det paradoxala är att vi, vilket inkluderar alla privatpersoner och företag, betalar stora belopp till Copyswede för rätten att kopiera. Varje gång du köper en hårddisk, ett USB-minne, tom DVD, eller något som överhuvudtaget kan lagras data på, är en del av priset pengar som ska gå till Copyswede, som är upphovsrättsmännens organisation. Kolla gärna deras hemsida på denna länk. Det går alltså runt hundratals miljoner vilket man kan se på deras årsredovisningar. Nu kan man ju tycka dels att man betalat för rätten att kopiera som man vill i och med köpet av t.ex. en hårddisk, eller att det är vansinnigt att företag ska betala för att deras hårddiskar kan användas för piratkopiering. Hur sannolikt är det? Har företag i detta land anställda som kopierar ner filmer och ljud på arbetstid till sina arbetsdatorer?

Men tillbaka till polisen. Visst är det förbannat märkligt att polisen fått order om att jaga fildelare och har resurser till detta? Brottet skadar enbart film och musikindustrins plånbok, ingen annan.  Alltså av inget som helst intresse för samhället, hur man än vill definiera "samhälle". Hela historien stinker rent utsagt, och det skulle inte förvåna mig ett dyft om det finns politiker och personer inom polisen/åklagarväsendet/domare, som plötsligt har konton på Cayman Islands.

Jag skriver 2012, med internet och GB-minnen stora som en lillfingernagel. Det verkar som det finns personer som försöker dra tillbaka klockan till 70-talet, med LP-skivor och kassettband, men har en stor penningpåse.

1 kommentar:

Anonym sa...

ja. polisen är väl til för att upprätthålla företags intressen, fast under förevändning att de är till för folket. folket betalar för de, men de tjänar andra i deras ekonomiska syften och för att beskydda eliten. författarna tjänar pengar på att sälja böcker, samtidigt som det finns alltid en möjlighet till gratis lån. det är billigare att producera en cd skiva än en bok, så varför finns det gratis i så liten utsträckning på bibliotek då? det hör ju till kulturen som de flesta som opponerar sig mot fildelning uppger, så varför är det så stor skillnad mellan författare och andra kultur arbetare. författarna har ju inte dött ut pga gratis bibliotek, så kanske resonemnaget att gratis tillgång till musik inte skulle ta dör på artister heller?