onsdag 25 januari 2012

Yttrande- och tryckfrihet


Avpixlat är f.n. utsatt för en  DDoS-attack, vilket innebär att någon gjort ett litet program som anropar siten så många gånger som möjligt per tidsenhet, för att på så sätt hindra andra att öppna innehållet.

Vi har alltså yttrande- och tryckfrihet som ett av fundamenten för demokrati, inskrivet i svensk grundlag. Tidningarna gömmer sig bakom att de har ett publicistiskt ansvar för att censurera innehåll som det passar dem. Det kan man ju tycka är deras rätt, men när kommentarer varken strider mot de regler som man stipulerat, eller lagen frågar man sig vilken rätt de har att dra kommentarer och blogglänkningar som inte passar. Det är då faktisk ren censur. Man har samtidigt avdelningar i tidningarna som heter ”debatt” och liknande för att ge sken av debatter som man styrt, har i valda ämnen och så vidare. I kontroversiella ämnen tillåts inget. Blogglänkningar visas inte (trots att man inte har det publicistiska ansvaret), och kommentarer tillåts inte eller raderas. Observera nu att vi inte pratar om något som på något sätt bryter mot lagen. Alltså anser sig tidningarna ha rätten att styra åsikter och kommentarer efter eget tycke. Man accepterar kommentarer om vissa saker men inte om andra.
Men detta är inget nytt fenomen. Det har jag sett i drygt två år, och skarprättarna av kommentarer och länkningar heter Interaktiv Säkerhet AB i Varberg som raderar kommentarer och länkningar enligt tidningarnas instruktioner och tjänar storkovan på detta.

Vi som varit aktiva på nätet vet att så är och har varit fallet. Vi har alltså en kollision mellan yttrandefriheten och det publicistiska ansvaret.  Med det publicistiska ansvaret i hand, anser man sig ha rätt att radera allt som inte passar. Jag kan leva med det när det gäller strikt politiska siter som ”Röda Malmö”, ”Kommunisternas blogg” eller liknande även om jag tycker det är fult. Men när det gäller rikstäckande tidningar, anser jag det vara ett direkt brott mot tryck och yttrandefriheten. Detta i synnerhet som man ger skenet av att ha en debatt och tillåta kommentarer och länkningar emedan man raderar dessa, för att åsikterna inte passar. Mitt senaste inlägg är ett typexempel där man kör ensiktig propaganda och förbjuder kommentarer oh länkningar.

Alltså finns denna blogg, massor av andra och som förmedlar kunskap och information om vad politiker inte vill tala om för medborgarna och diskutera saker. Denna blogg är helt öppen för kommentarer eller åsikter, och inget raderas som inte strider mot lagen. Jag kommenterar eller diskuterar gärna.

Detsamma gäller Avpixlat, som förmedlar information som inte skrivs i media, och då i synnerhet när det gäller invandringens kostnader och konsekvenser. Detta ska ses som ett komplement till media som inte berättar hela bilden, utan förskönar allt som har med invandring att göra. Läs vanliga media at någon incident, ta vilken som helst, och skapa dig sedan en bild av helheten. Historien är tyvärr mer komplicerad än så, men...

Men nu har några idioter, bestämt sig för att förstöra Avpixlats verksamhet. Detta genom att skapa några små larviga program som bara ställer till trassel, och hindrar åtkomsten till siten. 

Igår hade Avpixlat drygt tusen samtidiga läsare hela kvällen. Innehållet strider inte mot lagen, och att bete sig på detta sätt, d.v.s. att avsiktligt hindra tillgång till Avpixlat måste ses som ett mycket allvarligt angrepp på yttrande- och tryckfriheten. I Sverige, än så länge och på internet, kan medborgarna ha bloggar, lämna åsikter och på så sätt skapa ett demokratiskt land. De som saboterar detta begår enligt mitt tycke ett mycket allvarligt brott och bör bestraffas mycket hårt. Man hindrar inte andra åsikter att komma till tals för att de inte passar.

Om jag sliter ner valaffischer för kommunisterna, miljöpartister, eller vilket parti som helst är det ett lagbrott. Men om jag går in och förstör deras hemsidor på internet, eller hindrar tillgängligheten, är det då inte ett brott?

Har de i landet som har yttrande- , tryckfrihet och demokrati som honnörsord inte rätt att publicera eller uttrycka sina åsikter? Mitt svar är; självklart har de det, och det ska respekteras. 

Jag skulle aldrig drömma om att sabba deras siter, köra datorprogram som stör dem, eller förhindra att de får ut sin information, även om jag tycker de är idioter. Det är demokrati, de har som jag rättigheten att publicera vad de vill inom lagen gränser. Men vad kommer nu att hända med attacken på Axpixlat? Sannolikt inte ett skit. 

Mycket beklämmande faktiskt. Alla angrepp på människors lagstadgade rätt att uttrycka sina åsikter är ett rent hot mot det demokratiska samhället. DDoS-attacken har kanske hindrat tusentals personer att få information de har lagstadgad rätt till. Det är ett allvarligt brott som bör bestraffas.
Men polisen har väl fullt upp med att jaga Svensson som kör 5km/h över skyltad hastighet, och Reinfeldt tycker väl att har man "extrema" åsikter får man räkna med sån´t här.

3 kommentarer:

Sweden Confidential sa...

Troligtvis är det den här muppen som leker terrorist.

Jonatan Bengtsson
Mäster Osbecks väg 2
342 34 Alvesta
0472-480 88
070-354 54 60
jonatan.bengtsson@unf.se

http://swedenconfidential.wordpress.com/2012/01/25/avpixlat-utsatt-for-ddos-attack/

Ulmerkotten sa...

Jag kan programmera. Men jag tänker faen mig inte sänka mig till hans nivå.

Finns det bevis hoppas jag polisen tar honom.

Robin Shadowes sa...

Har han gjort det tillsammans med sina kamrater Kasper och Jesper? :)