tisdag 31 januari 2012

Det här med PK pressen


Allt negativt som har med flyktingar att göra ska döljas i pressen och inte nämnas.

I natt hände det sig att en flyktingförläggning började brinna i Arboga. Vad som utlöst branden vet jag inte, och jag vill inte spekulera i detta, men den verkar ha haft ett snabbt förlopp. Tittar man på bilderna verkar det som att inget finns kvar och det är inte tal om att släcka, utan bara titta när allt brinner ner.

Men nu har vi tidningarnas reaktion, och det är vad jag tänkte blogga lite om. Det började med att DN skrev om denna brand i en stor rubrik på förstasidan, redan vid 6-tiden på morgonen. Ett antal blogglänkar kom snabbt in. Sedan var det dags för någon ansvarig att komma till tidningen på morgonkvisten. Denne fattade snabbt att detta var i o.f.s. en stor nyhet som man var tvingad att berätta om men ”brand i flyktingförläggning” är inte PK. Brand är negativt och ska inte förknippas med flyktingar. Alltså flyttade man ner nyheten till låg nivå på förstasidan, kapade ner texten, och raderade alla blogglänkar utan pardon. Nu ligger nyheten lååångt ner och man trycker på att de stackars flyktingarna blivit hemlösa. Och blogglänkningar raderas i den takt Interaktiv Säkerhet AB hinner. Kommentarer tillåts ej.

SvD som är riktigt PK, väntade helt enligt instruktionerna med denna nyhet till sent på förmiddagen, och lade då ut en liten stänkare på förstasidan om detta. Eftersom det nu är kväll har saken inget nyhetsvärde längre och den finns inte på förstasidan längre, givetvis. Tror någon man ens tillåter kommentarer eller blogglänkningar? Sluta tro, det gör det inte. Klockan är nu snart 21 och nyheten har givetvis helt försvunnit i SvD.

Pressen som nu har sina instruktioner fick problem; det ena var att rapportera nyheter vilket man faktisk kan betrakta som en stor sådan när ett ställe med runt 80 personer börjar av okänd anledning brinna mitt i natten. Det ett godisläge för spekulationer och annat men intet nämns, man skriver lite kortfattat och torrt precis som det är någon lie alldaglig sak som inte ens förtjänas nämnas. Det andra var instruktionerna om att nedtona alla negativa saker i kombination med flyktingar, och brand på natten och flyktingar kräver helt enkelt en nedtoning, och man gjorde så gott man kunde både för att nedtona saken med kort texter, vänta på beslutande chefer och raskt plocka ner nyhetsvärdet i artikeln. Helt PK. Eller kanske man som läsare ska betrakta det så att nedbrunna flyktingförläggningar är så vardagliga att de inte ens har något nyhetsvärde?

Men låt oss vänta på uppföljningen. Min misstro mot media och nyhetsrapporteringen har gått så långt att jag betvivlar starkt att vi får veta orsaken till branden. Antingen kommer den aldrig publiceras, eller så blåljuger man. Det är helt enkelt inte sannolikt att en brand startar strax före kl 4 på natten, och ingen av de 80 boende samt personal, varken upptäcker en brand som har ”naturliga” orsaker utan att kunna släcka den. Jag säger alltså inte att det var mordbrand, men sannolikheten för något annat, dels baserad på händelseförloppet, och det enkla faktum att det brunnit på flyktingförläggningar tidigare gör det mindre sannolikt att det var en olycka. Hade man en massa eldfarliga ämnen i köket? Hade man inte brandvarnare?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Enda chansen att detta följs upp i media är väl om det visar sig att det var "nynazister" som tände på. As if.

Ulmerkotten sa...

Ja. Då jäklar skulle det bli rubriker, med bilder av gråtande småbarn, på bästa plats och få ligga kvar länge.

Men när man skannar nyheterna på förstasidan, undrar man om det är nyhetstidningar eller någon form av daglig veckopress man tittar på. Rent trams dräller det av och det finns det ju massor av i veckopressen, men det verkar ha tagit överhanden i kombination med sport (som jag intresserar mig för lika mycket som färgen på koskit).