lördag 7 januari 2012

Suddagumman strikes again


Det finns säkert en massa som inte tror att i det demokratiska landet Sverige, med yttrandefrihet och tryckfrihet som grundpelare och honnörsord i grundlagen, finns något som heter censur.
För någon dag sedan skrev jag ju om att tidningarna rensar kommentarer även fast de inte bryter vare sig mot lagen eller de stipulerade reglerna. Som jag skrev frågade jag vad anledningen var till att jag fick kommentarer raderade, och fick ”god dag yxskaft” som svar.
Men OK, tidningarna har ju ansvaret för allt som publiceras på deras site, vilket ger dem rättigheten att radera saker utan att ange anledning. Problemet är att man ger sken av att ha ett demokratiskt forum där kommentarer och blogglänkningar tillåts emedan så inte är fallet. Man raderar alltså bara saker som inte är PK, emedan man låter kommentarer och länkar till direkta meningsmotståndare ligga kvar. Detta ger givetvis läsarna intrycket av ett helt öppet och ocensurerat forum, och man kan t.ex. hitta länkningar till ”Röda Malmö” i DN, inga problem.
Men kommentarer är en sak och blogglänkningar en annan. Eftersom tidningarna inte har det publicistiska ansvaret för bloggarna har de alltså ingen som helst anledning att radera länkningar till bloggar från sina artiklar. Men det gör man, vilket enbart betyder att man vill begränsa yttrande/tryckfriheten och undanhålla sina läsare från åsikter och information som finns på ”opassande” bloggar. Om detta inte är ren censur vet jag inte vad censur är eller hur det definieras.

Igår var det en manifestation i Malmö på denna länk i DN: 

Undertecknad skrev då ett inlägg om denna manifestation (se tidigare blogginlägg ”We shall overcome”), och körde en ping i Twingly.
Länkningen i DN dök upp efter några minuter och listan över länkningar i DN såg ut på detta sätt:

Idag, dagen efter, ser listan över blogglänkningar ut på detta sätt:


Man kan alltså konstatera att tre av fem länkningar raderats, och några nya har tillkommit. De som raderats är ”Falukorvslösningen”, ”Ska det sjungas We shall overcome i Malmö idag?” samt ”We shall overcome”.

Dessa tre länkningar föll alltså inte i smaken hos Interaktiv Säkerhet AB i Varberg som sköter censuren, och länkningarna raderades. Detta trots att tidningarna inte har minsta ansvar för det som står i dessa bloggar. Man vill helt enkelt förhindra att de åsikter som uttrycks, inte kommer till läsarnas kännedom.
Censur helt enkelt – på sitt sätt värre än den i DDR eftersom man ger skenet av en öppen debatt där alla åsikter tillåts.

4 kommentarer:

Johan sa...

Just nu finns tretton bloggar (inkl din) listade under artikeln. Är det 8 + 5 = 13?

Ulmerkotten sa...

Ja, länkningen till "Suddagumman" är med, men inte de länkningar man raderade tidigare, som "We shall overcome", och tre till.

Alltså är det; Totalt antal-raderade=13.

Det kan ju i detta fall vara så att DN instruerat Interaktiv Säkerhet att radera alla länkar som inte är PK. Men man har inte instruerat dem om att ta bort länkningar som handlar om censuren, eftersom man inte räknat med att det man håller på med ska uppdagas. Alltså står Suddagumman kvar.

Jag skulle gärna vilja ha en kopia av de inofficiella och hemliga överenskommelser som tidningarna har med Interaktiv Säkerhet AB.

Robin Shadowes sa...

Kanske blir länkningen till detta raderat imorgon när dag-redaktören kommer tillbaka till jobbet och upptäcker det här inlägget?

Ulmerkotten sa...

@ Robin
Jäpp, man har sannolikt inte plockat in de hjärntrusten till natt/helgarbete. De följer bara de instruktioner de har.