lördag 14 januari 2012

Svensk - men ändå inte


 Man delar ju ut svenskt medborgarskap till alla som kommit hit och varit i landet tillräckligt länge, kanske några år eller så, jag vet inte exakt. Men det är helt klart att det är en smal sak att fixa ett svenskt medborgarskap, och därmed pass även om man inte har för avsikt att bli svensk och bo i landet.
Det har nu gått så långt att det verkar ha blivit någon form bekvämlighetsmedborgarskap för att kunna färdas dit man vill, och i värsta fall utöva ren terrorism. Jag vill minnas att man känner till ett antal ”svenskar” som efter ett tags vistelse i Sverige, både skickar massa pengar till terrororganisationer, samt avlägsnar sig för att strida t.ex. med Al-Shabaab. Fuad Shangole är ett typexempel, i denna artikel var han ”svenske medborgaren”.

Tidigare har det varit så i media att varje gång någon med svenskt pass ertappats för någon typ av olaglig verksamhet utanför landets gränser har man blåst upp detta som ”Terrormisstänkte svensken”, eller den ”Svenske medborgaren”.  Men eftersom gemene man fattar att man då delat ut ett medborgarskap felaktigt, och det är både mot det multikulturella samhället och väcker agg mot invandrare, har man tydligen svängt. Det ser ju inte alls bra ut i media om någon som inte kan ett ord svenska, inte har svenskt utseende, samt ett i Sverige utländskt klingande namn förknippas med något negativt i pressen.

Alltså heter det numera ”hade svenskt pass” som vi kan se i denna artikel i SvD. Dels nämner man det i dåtid, ”hade”, inte ”har”, och vidare låter det som personen liksom bara hittat det. Eller kanske var det förfalskat?
Det är ett rent faktum att svenska myndigheter helt felaktigt delar ut svenska medborgarskap och därmed pass som konfetti, men det kan man ju inte heller tillstå, och därför gäller det att tona ner saken. Medborgarna kanske börjar kräva språktester, kunskapstester om Sverige och liknande för att ett medborgarskap i Sverige ska accepteras.

Eller kanske har det med i vilket land personen ertappas? Om en person blir ertappad för terrorverksamhet i en elak diktatur, är det ju liksom en kamp mot något elakt, och då är det inte så negativt att vara terrorist, varför personen kan kallas ”Svenske medborgaren”.

Men i Thailand, som många svenskar reser till och gillar, samt har ett demokratiskt styrelsesätt är det givetvis negativt att vara terrorist, och därför heter det ”hade svenskt pass”, och att man ”troligen kommer att träffa mannen på måndag”. Alla svenska pass har ett nummer, och jag kan inte tänka mig att thailändska myndigheter inte givit detta samt personnumret till ambassaden/UD. Om UD och SÄPO inte klarar av att tala om huruvida personen är svensk medborgare eller inte med dessa uppgifter, ger jag inte mycket för deras verksamheter.

3 kommentarer:

Janne sa...

Vilket hån mot oss svenskar att dela ut svenska medborgarskap och pass i parti och minut till vem helst som vill ha. Brottslingar och terrorister utnyttjar vår ansvarslöshet. Våra styrande har devalverar oss och vårt land till en fars.

Ulmerkotten sa...

@ Janne

Ja, det är ett rent hån. Vidare får vi problem när vi reser någonstans eftersom andra länder vet att brottslingar och terrorister gömmer sig under svenskt medborgarskap. Jag brukade kunna vifta med utsidan på mitt svenska pass, och då var det inga problem vid gränskontrollerna. Nu är det nog en annan sak, och i framtiden hamnar man väl i ett förhörsrum om man visar ett svenskt pass.

Urban sa...

Nu laser jag att Thailand kommer slappa terroristen efter 60 dag pga att han inte utfort nagot brott? Nog maste jag saga att jag trodde Thailand var tuffare an sa.